Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

21 april 2017 11:24

Zelfs topkok Jonnie Boer fan van winnaar AD-friettest 2017: 'Zo lekker'

Twee jaar geleden openden ondernemers Marco en Ingeborg Poel een friettent in hartje Zwolle. Hun harde werken en passie voor piepers is nu beloond met de titel 'beste friet van Nederland'. Topkok Jonnie Boer haalt er graag een patatje stoofvlees met mayonaise. "Echt super lekker en vers."

De eigenaar van sterrenrestaurant De Librije vindt het 'geweldig' dat er een echte verse friettent in zijn stad is. "En dan ook nog met stoofvlees. Dat vind je normaal gesproken alleen maar in het zuiden van het land. Laatst voeren we met de kinderen door de stad en toen hebben we ze nog aan de kade gezet om een frietje te halen. Zo lekker."

Meer smaak

Met regelmaat haalt zijn personeel hier ook friet voor bij de hamburgers die ze eten. "Lekker makkelijk op avonden dat we druk zijn." Aan verse friet zit dan ook veel meer smaak dan aardappelen die in de koeling hebben gelegen. Boer: "Door de kou verandert zetmeel in suiker en daar krijg je slappe friet van."

Voor Marco (46) en Ingeborg (42) Poel van het Swolsch Friethuys is versheid heel belangrijk. Terwijl Marco op de achtergrond zingend uit de douche stapt, vertelt Ingeborg dat friet maken ook niet een kwestie van 'snel even doen' is. "Voor het maken van één portie friet staat een half uur. Eerst moeten de piepers gewassen worden, dan geschild, afgebakken en dan laten we de friet even rusten."

Zingende aardappel

Doordat ze de aardappels niet wassen na het schillen, blijft de smaak goed. "Onze friet smaakt zoals vroeger bij oma thuis. We werken ook niet met een timer maar voelen met onze handen of de frites gaar is, hoe de olie zich gedraagt en luisteren naar 'het zingen van de aardappel'." Het levert volgens de jury een 'subliem' patatje op. 


Marco en Ingeborg met hun drie dochters en een naamaakolifant voor hun zaak in Zwolle. (Foto: Swolsch Friethuys)

Voor Marco en Ingeborg is het winnen van de test een droom die uitkomt. Ze hadden al een 'standaard cafetaria' maar wilden heel graag een tent openen met verse friet. Twee jaar geleden kwam er een pand vrij op het Grote Kerkplein in hartje Zwolle.

Duurzaam

Er werd naar de beste aardappel gezocht en de beste olie. Het assortiment is inmiddels uitgebreid met huisgemaakte frikadellen, eierballen, eigengemaakte piccalilly en dus het patatje stoofvlees naar eigen recept. Zonder er mee te koop te lopen of hip te willen zijn, werken ze zo duurzaam mogelijk. Zo zijn de houders van de frietzakken gemaakt van tuingaas en worden de houten vorkjes, de puntzakken en de olie gerecycled. 

De resultaten van de hele friettest staan morgen in het AD. Volgens de krant zijn de scoren dit jaar hoog en heef zelfs de nummer 32 nog een negen. Friet is de laatste jaren dan ook aan een opmars bezig.

Sterren-friet

In plaats van de traditionele snackbars, worden biologische friettenten en 'frites ateliers' zoals dat van topkok Sergio Herman steeds populairder. Ingeborg: "Als je goede ingrediënten hebt, is een frietje gewoon echt heel lekker." 

Topkok Boer heeft jaren geleden ook wel eens met de gedachten gespeeld om een tent met verse friet te openen. "Je kunt zoveel leuke dingen doen op snackgebied." Als voorbeeld geeft hij de 'Pipo de Clown-wagen' van zijn zoon. "Hij rijdt daarmee langs evenementen en verkoopt speciale hamburgers en hotdogs of aspergesoep."

Mijmerend: "Wie weet dat mijn kinderen ooit nog een frietzaak openen. Wij hebben het toch maar niet gedaan. We zijn al druk genoeg."

Meer op rtlnieuws.nl: 

Topnieuws