Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 juni 2017 15:33

Woonverzekeringen worden duurder, maar je krijgt minder

De verzekering van je huis wordt steeds duurder. Zowel de premies van de opstal- als de inboedelverzekeringen zijn flink gestegen de afgelopen twee jaar. En dat is meer dan zou hoeven. Zeker in Limburg betaal je de hoofdprijs, blijkt uit een vergelijking van prijsvergelijker MoneyView.

De prijzen van woonverzekeringen stijgen meer dan de waarde van de verzekerde objecten. Blijkt uit de vergelijking van MoneyView. De site vergeleek daarbij de onderliggende waardes van huizen en inboedel voor de opstal- en inboedelverzekering.

Opstal

Als je huis afbrandt is het de afgelopen jaren duurder geworden om het te herbouwen. Op zich niet vreemd, want de herbouwwaarde wordt altijd uitgedrukt in een prijs per kubieke meter. En die steeg sinds 2015 acht procent. Maar de gemiddelde premiestijging was de afgelopen twee jaar negen procent.

Uitgesplitst naar premievormen (de minder volledige 'extra uitgebreide dekking' of de volledige 'allrisk'), zijn de verschillen wel groot. Bij de extra uitgebreide dekking was de stijging 'slechts' 5,5 procent. Maar wil je je huis allrisk verzekeren, dan zijn de premies met 11,5 procent gestegen.

Inboedel

Bij de inboedelverzekeringen, maken verzekeraars het nog bonter. Want volgens de indexering van de verzekeraars (de zogeheten waardemeter), is de waarde van onze inboedel met zes procent gedaald ten opzichte van 2015. Maar de premies stegen juist. Vooral die van de allriskverzekeringen: die gingen met 5,5 procent omhoog, terwijl die voor de extra uitgebreide dekking met vier procent daalde. Die daling is dus nog wel altijd kleiner dan de gemiddelde waardedaling van de inboedel. In verhouding is de verzekering dus duurder geworden.

Volgens woordvoerder Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars, gaat de vergelijking van MoneyView wel enigszins mank. "Een verzekeringspremie is niet meer dan een prijs plakken op een risico. Als het risico toeneemt, stijgt de premie. De herbouwwaarde van een woning is een component, maar het risico op schade door storm, hagelbuien, overstroming, bestaat uit meer. En dat risico kan afgelopen jaren toegenomen zijn."

Hagelbuien en vallende mobieltjes

Buis noemt in dat kader de grote hagelbui die in de zuidelijke provincies voor een half miljard aan schade veroorzaakte. "Dat soort zaken speelt ook mee in de berekening van de premies."

Ook voor de verschillen bij inboedelverzekeringen tussen de mindere 'extra uitgebreide dekking' en de allriskdekking is een dergelijk verklaring. Schade aan elektronische apparatuur, zoals kapotte mobieltjes en tablets, worden bij een allriskverzekering wel gedekt, maar bij de extra uitgebreide dekking niet. En juist claims van dat soort schade zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen. "En daarmee is dus ook het risico voor verzekeraars toegenomen en dat zie je terug in de premies", zegt Buis.

Regio

Dan maakt het voor de hoogte van je woonverzekeringspremies ook nog uit waar je woont. Want wie in Limburg een opstal- of inboedelverzekering afsluit, is veel duurder uit dan in de kop van Noord-Holland.

tekst gaat verder na graphic

Aan de ene kant, zo constateert MoneyView, hangt dat samen met de misdaadcijfers, vooral in het geval van de inboedelverzekering. Aan de andere kant wordt er door inwoners van Limburg en Noord-Brabant vaker geclaimd dan bijvoorbeeld in Noord-Holland.

Volgens Buis van het Verbond van Verzekeraars is daar niet echt een goede verklaring voor. "Vermoedens zijn dat men onder de rivieren wat makkelijker claimt. We zien het ook bij andere verzekeringen. Maar infrastructuur, in het geval van inbraak de ligging dicht bij de grens, speelt ook een rol. Hoe het komt, is dus niet geheel duidelijk. Maar een feit is dat het zo is. En dat zie je dus terug in de premies."

Topnieuws