Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 december 2015 13:48

'Wereldeconomie ondervindt grote schade als we niet verduurzamen'

Als de wereld op termijn niet duurzamer wordt, dan zal de welvaart niet meer toenemen, zegt Ralph Hamers, bestuursvoorzitter van ING tegen RTL Z. Toch blijft de bank investeren in fossiele brandstoffen. "We moeten wel realistisch blijven; de vraag naar energie gaat alleen maar toenemen."

En dat is maar goed ook, vertelt hij in onderstaande video tegen RTL Z-verslaggever Frederieke Hegger. "Dat betekent uiteindelijk dat de wereldeconomie zich de komende jaren zal doorontwikkelen. Fossiele brandstoffen spelen komende jaren een grote rol in deze groei."

Hamers plaatst daarbij wel een kanttekening: de welvaart zal grote schade ondervinden als de aarde nog verder opwarmt. "Dat is een zorg voor de hele maatschappij en zal ook een impact hebben op de financiële economie, absoluut."

'We hebben een triljard dollar nodig'
Over vijf jaar zal het aantal investeringen in duurzame energie daarom ook 'zeker toenemen'. "Dat is afhankelijk van de innovatie op dat gebied. Er zal veel ontwikkeling plaats moeten vinden en daar is ook veel geld voor nodig. Volgens mij hebben we met z’n allen een triljard dollar nodig om de klimaatverandering te limiteren op de niveaus die zijn afgesproken. De financiële industrie zal dat voor een groot deel moeten financieren."

Op dit moment gaat de ontwikkeling van hernieuwbare energie nog niet snel genoeg om de hele wereld te voorzien van een duurzaam alternatief, vertelt hij. "Je kunt vandaag alles wel afschaffen, maar we hebben ook klanten waarmee we verplichtingen aan zijn gegaan. De auto’s en bussen op straat rijden allemaal op een product dat uit olie wordt gemaakt."'We hebben olie nodig'
Hij benadrukt dat de wereldeconomie nog erg afhankelijk is van fossiele brandstoffen. “We kunnen wel met z’n allen zeggen dat we geen olie en gas meer willen, maar dan gaat vandaag hier het licht uit."

Op de Eerlijke Bankwijzer, die in kaart brengt in welke mate banken investeren in de fossiele industrie, scoort ING laag. De bank leent acht keer meer geld uit aan wat Oxfam Novib (initiatiefnemer van de bankwijzer) aanduidt als fossiele bedrijven, dan aan duurzame energiebedrijven. 

Niet eens met negatieve notering Eerlijke Bankwijzer
Hamers is het niet helemaal eens met de negatieve beoordeling van Oxfam Novib. "De Eerlijke Bankwijzer gooit gewoon alle fossiele brandstoffen op één hoop. Zij zeggen dat als je fossiel financiert, dat je dan gewoon grijs bent en niet groen. Dat kun je wel zeggen, maar uiteindelijk blijft de hele wereld afhankelijk van deze brandstoffen."

ING is een internationale bank, zegt Hamers. "We werken over de hele wereld en zijn een top vijf speler in heel veel takken van sport zoals olie en gas, metals en mining, infrastructuur en media en telecom. Je kunt ons dus niet vergelijken met andere Nederlandse spelers, want die zijn gewoon kleiner, waardoor ze ook minder groot financieren. Dus dat is één onderscheid."

De echte impact van dit besluit is lastig​ in te schatten
Uit de cijfers van de bankwijzer blijkt dat ING in absolute zin meer in duurzame energie investeert dan alle andere Nederlandse banken samen. Nederlandse banken hebben in de afgelopen vijf jaar minstens 27 miljard dollar geïnvesteerd in fossiele energiebedrijven als mijnbouw en olie- en gaswinning. ING nam daarvan 25 miljard dollar voor zijn rekening. Daarentegen investeerde het ook het meest in duurzame energie: 3 miljard dollar.

Toch maakte de bank in november bekend geen nieuwe leningen meer te verstrekken aan kolencentrales. "Dat is het meest vervuilende onderdeel van de fossiele brandstoffen en dus een goede eerste stap." Het zou volgens Hamers onrealistisch zijn om ook de financiering voor olie en gas stop te zetten. 

'Focus verschuift naar duurzame alternatieven'
Wat de impact van dit besluit op de industrie heeft, is moeilijk in te schatten. De bank investeerde sowieso al niet veel in nieuwe centrales, vertelde een woordvoerder van de bank eerder tegen RTL Z. "Het is lastig om te zeggen hoeveel leningen we door dit besluit niet financieren. We weten niet hoeveel vraag er is in de toekomst en hoeveel kolencentrales daar bij voor ons hadden gekozen om een lening af te sluiten."

De focus verschuift wel steeds meer van fossiele brandstoffen naar duurzame energie, zegt Hamers. "Vijf jaar geleden staken we 23 procent van onze totale portefuile elektriciteitsopwekking in hernieuwbare energie. Dat is nu 43 procent en dus een hele mooie trend. Als we dus nog even vijf jaar doorgaan, dan hebben we met z’n allen bereikt wat we moeten bereiken. Dus zonder dat er ergens het licht is uitgegaan."

Topnieuws