Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

09 juni 2017 13:16

Veel Ibéricoham blijkt inferieure sjoemelham

Ibéricoham. Vergeet het beeld van blije varkens scharrelend onder eikenbomen: de meesten zitten binnen aan het krachtvoer. Er wordt heel wat afgesjoemeld met Ibéricoham. En de Spaanse overheid? Die staat het toe.

De Spaanse Ibéricoham is een kostbare lekkernij. Voor de beste kwaliteit betaal je in een winkel 20 euro per ons. Dat is duur, maar te begrijpen als je bedenkt waar de ham vandaan komt. Het Ibéricovarken is een speciaal ras en loopt in de laatste fase van zijn leven vrij rond in de natuur en eet dan alleen maar eikeltjes.

Minimaal 46 kilo aankomen door eikeltjes

"Van oktober tot april gaat een selectie van de varkens de natuur in. In die periode moeten de varkens minimaal 46 kilo aankomen door het eten van die eikeltjes. Eén varken heeft een hectare grond nodig", zegt Wilco Spek van Iberdeli, een groothandel in verse en gedroogde Ibéricovarken. Na de slacht moet de ham nog 3 tot 4 jaar drogen. Dan heb je de meest pure Ibéricoham – Bellota - maar zo gaat het vaak niet.

Want volgens de Duitse krant Süddeutsche Zeitung zijn er simpelweg niet genoeg eikeltjes. Kenners hebben uitgerekend dat de hoeveelheid eikels in Spanje nog geen achtste van de Bellotavarkens kan voeden. Er moet dus wel gesjoemeld worden, concludeert de krant. Wat eten ze dan wel?

De beste kwaliteit voor het minste geld

Meer dan 80 procent van de Ibéricohammen komt uit de intensieve bio-industrie waar de varkens worden grootgebracht met krachtvoer en antibiotica. "Ibérico is uitgegroeid tot een massaproduct van vleesfabrieken", klinkt het op Faculteit dierverzorging van de Universiteit van Córdoba, zo schrijft Süddeutsche Zeitung.

Volgens Wilco Spek zou je dat direct moeten proeven. "Die eikeltjes werken door in de smaak van het vlees. Vooral als de ham vier jaar heeft gedroogd." Spek denkt dat we dit gesjoemel zelf hebben gecreëerd. "De afnemer wil de beste kwaliteit voor het minste geld. Dat gaat niet." 

Vette grote Amerikaanse varkens

En eikeltjes-gate is niet het enige. De meeste Ibéricohammen komen namelijk van gekruiste varkens. Van de ruim 3 miljoen 'raszuivere' Ibéricovarkens zou volgens die critici maar 10 procent echt raszuiver zijn. De kruising gebeurt met zogenaamde Durocvarkens, uit New Jersey.

Deze Amerikaanse varkens groeien sneller en worden twee keer zo zwaar. Daarnaast werpen Durocvarkens meer biggen en zijn vetter, waardoor de hammen minder lang hoeven te rijpen. Door te kruisen kun je dus sneller en meer ham produceren, dan met de ranke raszuivere Ibéricovarkens.

En zo denkt de Spaanse overheid er kennelijk ook over, want die staat het kruisen toe. De productie moet namelijk omhoog om de sterk gestegen vraag te kunnen beantwoorden. Maar volgens critici is dit in strijd met de Europese regelgeving, die de naam van een beschermd ras alleen erkent voor raszuivere dieren, schrijft Foodlog.

Hampiraten

Spek: "Tot op zekere hoogte mag er gekruist worden en mogen de varkens iets anders eten dan eikeltjes. Maar dan moet dat wel juist gecertificeerd worden. Je spreekt dan van cebo-kwaliteit in plaats van Bellota. Maar er zijn piraten in de sector. Daarop zou de Spaanse overheid beter moeten toezien."

Topnieuws