We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 januari 2017 11:23

Teamgeest verbeteren? Simuleer eens een vliegtuigcrash

Als je echt een team wilt bouwen dan kun je met natuurlijk zijn allen op de hei gaan zitten, maar je kunt ook beleven hoe het is om in de cockpit van een vliegtuig te zitten dat in het water dreigt neer te storten.

Het is weer eens wat anders. Je komt weg uit de kantoorsfeer en je weet meteen hoe mensen zich gedragen in stressvolle situaties.  

Meestal zijn het werknemers die vanwege hun werk moeten oefenen om het hoofd koel te houden en leren hoe ze moeten omgaan met dreigende situaties die meedoen aan een gesimuleerde crash.

Maar soms nemen werkgevers ook hun gewone personeel mee naar een instituut met groot zwembad. Het gaat er dan niet zozeer om dat werknemers bepaalde vaardigheden leren die ze voor hun werk moeten hebben, maar dat je met je collega's voor 'de lol' bezig bent.

Teambuilding plus

Het gaat verder dan teambuilding alleen, legt Merrick Rosenberg, topman van Team Builders Plus uit de VS, in The New York Times uit.

''Je leert niet alleen je eigen grenzen te verleggen, elkaar te vertrouwen, te communiceren en leiderschap te ontwikkelen, maar je bent situaties daadwerkelijk aan het naspelen. 

'Cockpit' van vliegtuigje in het water

Voor 950 dollar per persoon kun je jezelf en je medewerkers in een voertuig laten plaatsnemen dat in het water zakt. Aan jou en je mensen de taak om er met zijn allen uit te komen. Het voertuig kan naar believen worden ingericht als een cockpit van een helikopter of welk vliegtuigje dan ook.

Om het helemaal echt te maken is er apparatuur die kan zorgen dat het lijkt alsof het regent, donker is, alsof het zwaar stormt of dat er rook een vuur is.

Muziek stelt je gerust

Ook leer je bijvoorbeeld om aan boord van een opblaasboot te klimmen. Op een gegeven moment gaat het hard waaien en regenen en moet de laatste persoon snel aan boord worden gehesen en wordt het dak gesloten.

Wat helpt is dat er tijdens de activiteiten bepaalde muziek wordt gedraaid, waardoor je je wat mee op je gemak gaat voelen.

Niet voor iedereen

Of dit iets voor iedereen is? Sommige mensen, zoals advocaten en pr- of marketing-medewerkers vinden activiteiten waarbij risico moet worden genomen fijn, zegt Rosenberg tegen de krant. Maar medewerkers uit de zorg of administratieve beroepen vinden het volgens hem minder prettig om oog in oog met de angst om te verdrinken te staan.

Topnieuws