Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 april 2017 09:29

Secretaressedag met zwart randje: in drie jaar tijd 11.000 secretaresses minder

Het is secretaressedag: secretaresses worden vandaag in het zonnetje gezet. Maar het gaat eigenlijk niet zo goed met de secretaresses in Nederland, volgens cijfers van het UWV. In 2013 waren er nog 62.000 secretaresses, in 2016 waren daar nog 51.000 van over. Vooral secretaresses op mbo-niveau zijn de dupe.

De reden van die afname is voor een groot deel automatisering. "Veel repeterende taken worden vervangen door slimme software en computerprogramma's", schrijft het UWV in een vandaag verschenen rapport. De daling geldt niet voor de secretaresses op hoog niveau. Van directiesecretaresses waren er in 2016 zelfs iets meer nodig dan in 2013. 

Daling zet door

De daling is te zien bij bijvoorbeeld de afdelingssecretaresses, administratief medewerkers secretariaat en notulisten. Die worden, met meerdere functietitels, samengenomen in 'secretaresses'. Het UWV denkt dat in die groep het verlies van banen nog niet ten einde is. En dat is tegen de trend in, want het aantal banen in de economische-administratieve beroepsgroep groeit juist. 

Volgens Ingeborg Lentjes zal het vak als secretaresse niet verdwijnen, maar moeten ze vooral meegroeien. "De verandering biedt kansen", zegt de recruiter van Secretaressenet. "Waar vroeger mbo-niveau voldoende was, zie je dat er nu meer assertiviteit, pro-activiteit en meedenken verwacht wordt. De secretaresse heeft nu ook marketing en sociale media in het takenpakket."

Vaker hbo-niveau gevraagd

Dat laatste onderschrijft Stephanie Pereboom van Secretary Plus. De functietitel en de taken van de secretaresse veranderen. "De manager beheert bijvoorbeeld vaak zelf zijn agenda wel. Volgens ons is de secretaresse iemand die verbindt, een sparringspartner die de manager werkzaamheden uit handen kan nemen."

Volgens Pereboom zijn er dus nog altijd wel secretaresses en assistentes nodig, maar gaan ze anders te werk. "Er wordt vaker hbo-niveau gevraagd. Dat wil niet zeggen dat we geen mbo-geschoolden meer bemiddelen, maar er is wel een ander profiel dan vroeger. De secretaresses van nu moeten mee in dat niveau."

Suzan Bloemscheer van Randstad ziet dit laatste ook gebeuren. "Het vakgebied verschuift naar officemanager, management assistent, dat soort banen. De superregelaars, daar is vraag naar. Het is een hoger niveau dan eerder, omdat de simpelere taken geautomatiseerd zijn."

Klantcontact of doktersassistent

Maar wat nou als je niet mee kan in die verandering en je ziet de bui hangen? Waar liggen dan de kansen? Volgens het UWV liggen die vooral 'buiten het administratieve werkveld'. Het kan bijvoorbeeld een goed idee zijn om je te laten omscholen tot bemiddelaar bij een uitzendbureau. "Ook zijn er mogelijkheden in beroepen op het terrein van klantcontact of als doktersassistent."

Meer op rtlnieuws.nl:
Lang werken voor de baas loont, secretaresse krijgt 75 miljoen

Topnieuws