We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 januari 2017 12:29

Rechter: spaartaks niet in strijd met EU-verdrag

De vermogensrendementsheffing die de fiscus oplegt is niet in strijd met Europese verdragen. Volgens de rechter is niet bewezen dat een rendement van 4 procent voor particulieren onhaalbaar is.

Dat heeft de belastingkamer van de rechtbank Zeeland-West-Brabant bepaald in een proefproces dat werd aangespannen door de Bond voor Belastingbetalers.

Omstreden heffing

De vermogensrendementsheffing is omstreden omdat de Belastingdienst een vast tarief hanteerde van 4 procent rendement op bezittingen die in Box 3 van het belastingstelsel vallen. Over dat fictieve rendement moest 30 procent belasting betaald worden.

Dat komt neer op het betalen van 1,2 procent belasting voor iedere euro die je hebt boven de 24.000 euro aan spaargeld (tarief in 2016). Vanwege onder meer de lage rente is het lang niet altijd mogelijk om een rendement van 4 procent te halen op bijvoorbeeld aandelen, obligaties of de verhuur van een huis, is de kritiek op de belastingmaatregel. Laat staan dat je een rendement van 4 procent haalt op je spaarrekening.

4 procent niet onhaalbaar

De heffing is daarom volgens de klagers in strijd met het eigendomsrecht, zoals vastgelegd in het Europees Verdrag voor de rechten van de mens.

Maar, de rechtbank is het daar niet mee eens, omdat niet is bewezen dat het rendement van 4 procent voor particuliere beleggers volstrekt onhaalbaar is. Dat spaartegoeden geen 4 procent rendement opleveren is in dat verband niet voldoende om de belasting in strijd te laten zijn met het verdrag, aldus de rechter, die daarmee een eerdere uitspraak van de Hoge Raad volgt. 

Teleurstellende uitspraak

Jurgen de Vries, voorzitter van de Bond voor Belastingbetalers is teleurgesteld. "De uitspraak van de rechtbank ligt in lijn met eerdere uitspraken van de rechterlijke macht over dit onderwerp. Het is teleurstellend om te constateren dat de rechtbank niet de moed lijkt te hebben om spaarders rechtsbescherming te bieden", schrijft hij in een persbericht.

Volgens de bond, die zegt 1,8 miljoen belastingbetalers te vertegenwoordigen, maakt de rechtbank zelfs een denkfout in de berekening van daadwerkelijk te ontvangen rendement over een investering, inclusief inflatie.

Doorprocederen

Deze uitspraak is de eerste van een serie van zes zaken. De procedure loopt dus nog en deze uitspraak heeft nog geen definitieve gevolgen, benadrukt de bond.

De uitspraken van de andere rechtbanken worden binnenkort verwacht en dan gezamenlijk voorgelegd aan de Hoge Raad. Het kan nog wel even duren voordat dat gebeurt  "Met deze uitspraak is de procedure zeker nog niet verloren", zegt de bond. 

De regels voor vermogensrendementsheffing zijn per 1 januari 2017 wel gewijzigd. Mensen met een vermogen tussen de 25.000 en 125.000 euro betalen nu een effectieve belasting van 0,87 procent.

Topnieuws