Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 april 2017 11:26

Panda's zijn melkkoeien: jaarlijks miljoenen extra voor Ouwehands

De panda's die gisteren zijn aangekomen in Ouwehands Dierenpark zullen de kas van directeur Marcel Boekhoorn naar verwachting behoorlijk gaan spekken. Uit onze berekening blijkt dat het al snel om meerdere miljoenen euro's gaat.

Marcel Boekhoorn praatte en lobbyde zich 16 jaar lang de blaren op de tong om twee beren naar zijn Ouwehands te halen. Uit liefde voor de panda, zeker. Maar financieel slechter wordt hij er ook niet van, blijkt uit ons bierviltje.

Maar die panda's kosten toch vooral een hoop geld?

Klopt. Het leasecontract op de beren kost per jaar een slordige miljoen euro. Maar daar houden de kosten nog niet op. De bamboeverslindende Aziatische kostgangers verstouwen per jaar maaltijden ter waarde van twee ton. En een beetje panda wil ook een fatsoenlijk optrekje: het nieuwgebouwde verblijf, Pandasia, heeft 7 miljoen euro gekost.

Als we ervan uitgaan dat de panda's de volle termijn van 15 jaar blijven, kost dat huis dus per pandajaar 467.000 euro. En er moeten natuurlijk ook mensen zijn die de dieren verzorgen. Wij hebben die kosten geschat op 250.000 euro per jaar. In totaal kosten de Chinese gasten dus bijna twee miljoen per jaar.Pandasia: het miljoenenoptrekje van de beren. (beeld: ANP)

Bakken met geld

Maar dan komt het leuke gedeelte, de panda's leveren namelijk veel meer op dan ze kosten. In Ouwehands komen nu per jaar 997.000 gasten. Op dit moment zijn er nog verschillende tarieven, maar volgens directeur Boekhoorn worden de kaartjes gemiddeld een paar euro duurder.

Als we uitgaan van twee euro extra, leveren de gasten die toch al kwamen zonder de panda's, bijna twee miljoen euro extra op. Dan speel je dus al quitte, maar daar blijft het natuurlijk niet bij.

Want panda's blijken enorme publiekstrekkers te zijn. Uit recente voorbeelden van andere dierentuinen in Europa blijkt dat de aanschaf van panda's je bezoekersaantal zelfs kan verdubbelen.

Vier miljoen extra

Ouwehands verwacht 200.000 extra bezoekers per jaar door de panda's. Die brengen per persoon 20 euro in het laatje, als we conservatief schatten. 20 euro is namelijk de prijs voor een kaartje doordeweeks. In het weekend kan de prijs oplopen tot 25 euro.

Die 200.000 extra bezoekers tikken dus zeker 4 miljoen euro af. Daarmee komen de totale extra inkomsten door de panda's op 6 miljoen euro per jaar. Trek daar twee miljoen aan kosten vanaf, en voilĂ : je houdt 4 miljoen euro over. 

NB: in bovenstaande berekening hebben we de inkomsten van patatjes, bitterballen, bekers cola en koffie die al die nieuwe bezoekers nuttigen nog niet eens meegenomen. Ook de extra pandamerchandise (tussen de 8 en 25 euro voor een knuffelbeer) laten we buiten beschouwing.

Topnieuws