Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 september 2017 17:01

Opgepast! Populair platform voor Amsterdamse huurwoningen vol nepadvertenties

InAmsterdamtehuur.nl is met bijna 75.000 volgers een van de populairste Facebookpagina's voor huurwoningen in de hoofdstad. Maar de aangeboden woningen blijken nep, terwijl er wel betaald moet worden om te reageren. De afgelopen weken was er weer veel activiteit op de pagina, maar na herhaaldelijk contactverzoek van RTL Z blijken vandaag alle advertenties verdwenen.

Een nette, opgeknapte woning in Oud-West van 75 vierkante meter verdeeld over twee slaapkamers. Iedere woningzoekende in Amsterdam weet: dat is niet goedkoop. Maar de Facebookpagina InAmsterdamtehuur.nl beweert dat het appartement voor 700 euro (inclusief) per maand gehuurd kan worden. Dat lijkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook.

Foto's van internet gejat

Toch werd er massaal geliked en gereageerd op het bericht. Maar alleen een reactie op Facebook is niet genoeg. Wie daadwerkelijk in aanmerking wilde komen voor het pareltje moest zich via de website van het bedrijf melden. Daar kost reageren op de nepwoning 14,95 euro.

Een snelle zoektocht op het internet leert dat de woningen van InAmsterdamtehuur.nl niet te huur zijn en vaak in een andere buurt of zelfs ergens anders in Nederland staan. In het bovenstaande geval niet Oud-West, maar Rotterdam West. Het huis stond vorig jaar te koop voor 109.500 euro, zien we op Speurders, waar de advertentie nog altijd online staat. Het huis is inmiddels verkocht. 

Niet in De Pijp, maar in Osdorp

Is 700 euro per maand te duur? Geen probleem, ook voor de kleine portemonnee biedt de Facebookpagina woningen aan. Wat te denken van een appartement in De Pijp van 42 vierkante meter groot voor 585 euro per maand. Gas, water en licht zijn volgens de advertentie gewoon inbegrepen.

Zeer onwaarschijnlijk in een stad waar de woningnood hoger is dan ooit. Ook deze advertentie is nep. De woning bevindt zich namelijk niet in De Pijp, maar in de veel minder populaire wijk Osdorp. Hoe we dit weten? Omdat de woning voor bijna twee ton te koop staat bij een andere makelaar.

Sam Stenfert van Weghuis Makelaars laat weten dat het niet de eerste keer is dat een woning van zijn klanten wordt misbruikt door verhuursites. "Ik bel die sites altijd op met de vraag of ze de advertentie eraf willen halen. Dat heeft me één keer een enorme scheldkanonnade opgeleverd."

Vaker in opspraak

InAmsterdamtehuur.nl kwam de afgelopen jaren al vaker in slecht daglicht te staan. Onder meer zakensite 925 en Kassa stelden de nepadvertenties aan de kaak.

Achter de site zat voorheen in ieder geval Jordin van Zwol, die de praktijken altijd stellig heeft ontkend. Hij zei slechts als bemiddelaar op te treden tussen verhuurders en woningzoekenden.

Overigens is InAmsterdamtehuur.nl een half jaar geleden verkocht aan het bedrijf Richy Group Limited, dat gevestigd is in Dubai. In het persbericht over de verkoop schrijft Van Zwol dat zijn oude site 'in één jaar tijd groeide tot het grootste en meest succesvolle online prikbord van Nederland'.

Wie is de nieuwe eigenaar?

Die verkoop lijkt te kloppen. Wie een blik werpt in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel ziet dat het InAmsterdamtehuur.nl B.V. niet meer actief is. Op 10 augustus 2017 zijn de activiteiten gestaakt.

Opvallend is dat het bedrijf gevestigd zat in Sharjah, een buuremiraat van Dubai. Wie er verder achter Richy Group zit, is onduidelijk. Op de site is te lezen dat het om een private investeerder gaat. Van Zwol laat op Facebook zien dat hij inmiddels ook in Dubai woont.

Volgens de Fraudehelpdesk bevindt het platform zich 'als bemiddelaar' in een grijs gebied. "Juridisch gezien zouden we het op basis van de meldingen die wij krijgen geen oplichterij mogen noemen", vertelt voorlichter Tanya Wijngaarde. De helpdesk kreeg het afgelopen jaar 28 klachten binnen van mensen die wel betaalden, maar vervolgens niets meer hoorden.

Doe aangifte bij de politie

Wanneer is er sprake van fraude, wanneer van misleiding? Volgens ACM-woordvoerder Saskia Bierling gaat het om de intentie van de aanbieder. Heeft de site ooit de intentie gehad om daadwerkelijk mensen aan een woning te helpen, dan is het misleiding.

"Maar hier is duidelijk dat er geen intentie was om te bemiddelen, fraude dus." De ACM raadt gedupeerden aan om een melding te maken bij de Fraudehelpdesk en aangifte te doen bij de politie.

De Fraudehelpdesk laat weten dat de ACM toezichthouder is. Het heeft zelf geen bevoegdheden om stappen te ondernemen tegen de site.

Meer op rtlz.nl: Zo vind je veilig een huurwoning in de vrije sector

Zakenpartner? Snuffelstagiair!

In het persbericht over de verkoop beschrijft Van Zwol zichzelf als serial entrepreneur, die samen met zakenpartner Ben Woldring aan de wieg stond van de bekende vergelijkingssite Bellen.com. Woldring zegt Van Zwol wel te kennen, omdat hij jaren geleden vanuit zijn middelbare school een snuffelstage deed bij zijn bedrijf.

Maar daar bleef het ook bij. Woldring zag Van Zwol niet als zakenpartner. Hij is er dan ook niet blij mee dat zijn naam wordt gebruikt in het persbericht.

Onbereikbaar

Telefonisch is Van Zwol onbereikbaar. Het telefoonnummer op zijn eigen site bestaat niet meer. Ook zijn huidige bedrijf Van Zwol & Partners is niet te bereiken. Zowel Van Zwol, InAmsterdamtehuur.nl als Richy Group reageerden niet op mails om telefonisch contact. Het is dus onduidelijk of alle advertenties zijn verwijderd naar aanleiding van onze contactverzoeken.

Topnieuws