Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

21 april 2017 11:45

Op zoek naar een baan? Probeer het eens via de kerk

Als je op zoek bent naar werk dan kun je dat komende maandag ook via de kerk proberen. In de Achterhoek wordt een heuse kerkelijke banenmarkt gehouden en je kunt er ook workshops volgen.

De banenmarkt wordt gehouden door de Raad van Kerken Oude IJsselstreek, dat is rond Ulft in de Achterhoek. Je hoeft geen lid te zijn van de kerk en er zijn geen kosten verbonden voor werkzoekenden. De kosten die er zijn nemen de kerken voor hun rekening.

Sinds de crisis

Het is niet voor het eerst dat de kerken iets organiseren voor werkzoekenden, vertelt voorzitter Kor Datema. Het begon in 2009, op het dieptepunt van de economische crisis. Toen was het nog een soort symposium, over werkloosheid en de rol van de kerken. Inmiddels is er bijna elk jaar wel iets georganiseerd. Dit jaar is er voor een banenmarkt gekozen.

De arbeidsmarkt trekt wel weer wat aan, merkt ook Datema, maar hij ziet dat degenen die al wat langer zonder werk zitten en wat ouder zijn meer moeite hebben om weer wat te vinden. De laatste jaren kwamen er steeds tussen de 40 en 50 mensen op de symposia af. Dit jaar komt ook een aantal statushouders (asielzoekers), die worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt.

Administratief werk en onderwijs is lastig

Het hangt erg van je opleiding af en hoe werkzoekenden zich profileren of ze snel een baan hebben, vertelt Datema. Het is lastig voor administratief werk, of banen in het basisonderwijs, mede omdat het aantal leerlingen daalt.

Maar in de techniek en metaal is het een stuk eenvoudiger. Er is nog wel wat metaalnijverheid in de omgeving, maar als je in de techniek een baan zoekt, dan hoeft dat niet via de banenmarkt van de Raad van Kerken, geeft Datema aan.

Uitzendbureau's

Hij denkt dat er vooral veel mensen op de banenmarkt zullen afkomen die veel moeite hebben met het vinden van werk.

In eerdere jaren werd er ook geprobeerd om werkgevers op de banenmarkt te laten komen, maar dat bleek toch lastig. Ze kwamen wel, zoals Kramp uit Varsseveld, maar het waren er te weinig. Vandaar dat bij de banenmarkt van komende maandag er wordt samengewerkt met uitzendbureaus uit de omgeving.

Topnieuws