Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

14 september 2017 15:47

Leaseauto's voor nieuwe leraren, 'maar docent wil vooral waardering'

Nieuwe docenten aantrekken voor middelbare scholen met flexibele arbeidsvoorwaarden én een leaseauto. Daarmee wil ondernemer Floor van der Kooy het slechte imago van docenten én het lerarentekort aanpakken.

Voor jonge mensen die net zijn afgestudeerd, is de keuze tussen het bedrijfsleven en het onderwijs makkelijk gemaakt, zegt Van der Kooy, die oprichter is van Adhocdocent. "Het onderwijs heeft een suf en eentonig imago. Ambitieuze jongeren denken dat ze niet kunnen doorgroeien. Dat ze, als ze het onderwijs in gaan, vijftig jaar lang voor de klas staan en op dezelfde school werken."

Docenten hip maken

"Ze denken vaak dat ze nooit buiten de schoolvakanties vrij kunnen nemen en dat ze dan ook nog slecht betaald krijgen." Met dat imago is het lastig om het lerarentekort op te lossen, en dus probeert Van der Kooy op een andere manier potentiële leraren naar het onderwijs te trekken. "Met Adhocdocent proberen we het vak weer aantrekkelijk te maken."

Die ambitie ontstond negen jaar geleden, toen ze nog economie studeerde in Rotterdam. Naast haar studie gaf ze les op een middelbare school. "Een vriendin van mij deed dat ook, en we dachten: er zijn vast meer studenten die dit ook kunnen en willen."

Structureel tekort

"Bij middelbare scholen merkten we dat er ook echt animo was voor mensen zoals wij. Dus toen we na onze studie de keuze hadden om een traineeship te doen bij een groot bedrijf, of om ons eigen bedrijf op te zetten, kozen we voor dat laatste. Er was toen al een structureel tekort aan docenten op middelbare scholen, en wij wilden daarop inspringen."

Inmiddels zoekt ze met Adhocdocent vooral naar jong talent dat net is afgestudeerd en gemakkelijk is om te scholen tot leraar. "We zoeken ook naar mensen die al langer in het bedrijfsleven zitten en over willen stappen naar het onderwijs. Wij betalen de opleiding en we kijken samen met toekomstige docenten hoe we hun baan makkelijker en leuker kunnen maken. We kunnen qua salaris niet heel veel meer beloven dan een school, maar in overleg kunnen we wel een leaseauto bieden of een reiskostenvergoeding. Ook kunnen docenten via ons heel flexibel bij meerdere scholen aan de slag. Zo maken we het mensen net wat makkelijker."

Gestegen vacatures per vak:

Aantal vacatures 2015 2017
Groepsleerkracht 232 1292
Nederlands 562 821
Wiskunde 676 811
Engels 626 748
Natuurkunde 399 520
Economie 313 439
Duits 293 350
Biologie 247 307
Scheikunde 190 241
Frans 158 237

De cijfers zijn tot juli 2017. Bron: meesterbaan.nl

Terug naar school

Iemand die de stap durfde te wagen, is de 56-jarige Alex van Bochove. Hij begon zijn carrière ooit als docent elektrotechniek op een vmbo. "Dat heb ik elf jaar gedaan, maar daarna had ik het wel gezien. Ik wilde meer verbreding en meer uitdagingen. Dat vond ik toen in het bedrijfsleven."

"Daar heb ik meerdere afdelingen opgezet waar ik mensen trainde in het gebruik van software." Achttien jaar lang gaf hij op die manier kleine groepjes volwassenen les. "Maar na een poosje vond ik het vervelend dat ik ze maar kort les gaf. Die mensen zaten drie dagen lang bij mij in de groep, en daarna gingen ze weg en zag ik ze nooit meer. In het onderwijs is dat heel anders. Dan bouw je echt een band op met je leerlingen, dat wilde ik weer terug."

Vier verschillende scholen

Alex twijfelde omdat hij in het bedrijfsleven een ondernemer was, met veel vrijheid. Hij was bang dat hij die vrijheid in het onderwijs zou kwijtraken. "Ik wilde niet voor 100 procent aan een school vastzitten, dat hield mij tegen." Op een beurs kwam hij Adhocdocent tegen. "Ze vertelden me dat er veel vacatures waren in het onderwijs, dat ze echt zochten naar mensen zoals ik."

"Ze zeiden ook dat ik via hen flexibel kon werken, en bijvoorbeeld bij meerdere scholen aan de slag kon. Dat trok mij over de streep." Inmiddels werkt hij drie jaar via het bedrijf. Op een bepaald moment werkte hij voor vier verschillende scholen. "Dat was wel aanpoten", zegt hij. "Ik had een heel systeem met verschillende kleuren. Iedere school had z'n eigen kleur. Ik gaf de sleutels van die school dan die kleuren, mijn agenda stond vol met de kleuren. Op die manier hield ik het vol."

Divers werk

Nu geeft hij wiskunde, natuurkunde, scheikunde en elektrotechniek op twee scholen. "Zelfs dat is af en toe wel lastig. De cultuur is op iedere school heel anders, en de regels ook. Op de ene school mogen kinderen absoluut niet met hun telefoon spelen in de klas, op de andere school mag ik zelf de regels op dat vlak bepalen." Om het allemaal te onthouden, ligt er tijdens iedere les een A4'tje met de regels en de lestijden op zijn bureau.

Voorlopig is hij niet van plan om te stoppen. "Toen ik in het bedrijfsleven werkte, merkte ik dat mijn hart wel echt in het onderwijs ligt. In het begin vond ik het best pittig om weer voor de klas te staan, de jeugd is een stuk mondiger geworden, maar het werk is heel leuk en divers."

Volgens Van der Kooy is het een misverstand dat er een lerarentekort is doordat leraren te weinig verdienen. "Maar wij merken dat ze vaak op zoek zijn naar hele andere dingen dan geld. Meer coaching en begeleiding, bijvoorbeeld. Maar soms helpt het ook al om ze te vragen onder welke voorwaarden ze goed kunnen functioneren, of om tegen ze te zeggen dat we ze waarderen. Dan merken ze dat ze echt gezien worden."

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws