Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 augustus 2017 17:11

Kippenboeren zijn mild over Chickfriend: 'aardige boerenjongens'

De twee ondernemers die stallen verspreid over Nederland besproeiden met luizenbestrijdingsmiddel fipronil, zijn aardige boerenjongens. Dat zeggen veel van de gedupeerde boeren. "Als ze dit doelbewust hebben gedaan zijn het boeven, dat geloof ik gewoon niet."

In korte tijd maakten ze furore in de pluimveesector: Martin van de B. (31) uit Barneveld en Mathijs IJ. (24) uit Nederhemert. Boeren wilden hun wondermiddel tegen bloedluis maar wat graag hebben, maar zitten nu diep in de problemen.

De ondernemers achter het bedrijf Chickfriend inmiddels ook trouwens, hun huizen zijn gisteren doorzocht door de politie. Allebei zijn ze gearresteerd. Ze worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid en het voorhanden hebben van een verboden middel.

Op hun woningen, auto's en rekeningen is beslag gelegd.

Met een karretje de stal in

Het is inmiddels zeker dat het kleine tweemansbedrijf een essentiële schakel vormde in de verspreiding van het verboden middel fipronil, dat inmiddels voor 150 miljoen euro aan schade heeft aangericht. Alle bedrijven die op de NVWA-lijst met besmette bedrijven staan, lieten hun stal bloedluisvrij maken door de twee ondernemers.

Die behandeling - 10 eurocent per kip - was snel en zeer doeltreffend. "Ze reden met een karretje bij ons de stal in, vernevelden het middel en waren in drie kwartier klaar", herinnert de eigenaresse van familiebedrijf Verbeek uit Lienden zich. "En ze hadden natuurlijk een mooi verhaal, maar dat is logisch toch?"

Populair middel

De behandeling kostte flink wat geld, maar leverde ook veel op. Bloedluizen zijn een kleine ramp voor pluimveehouders. Ze zuigen bloed uit bij de kippen, die daardoor langzaam zwakker worden, met minder gelegde eieren tot gevolg. "De beestjes vermenigvuldigen zich gigantisch snel en zijn ook altijd zo weer terug", legt Verbeek uit.

Bestrijdingsmiddelen werken maar voor korte tijd, zegt Hennie de Haan van de van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Maar het wondermiddel van Chickfriend bande het probleem voor langere tijd uit, soms tot negen maanden. "Je snapt hoe populair het was. Voorheen was het toch vooral dweilen met de kraan open."

Klein wereldje

In juni verscheen er in vakblad Pluimveeweb nog een artikel waarin kippenboer Wim Klaassen uit het Gelderse Ochten zich lovend uitlaat over de behandeling. De jongens stonden op belangrijke pluimveebeurzen en reclame voor hun behandeling ging van mond tot mond.

"Ik hoorde van een bevriende boer over de jongens", zegt Bert van Leeuwen, eigenaar van een zwaar getroffen bedrijf. "Je hebt maar een handjevol bestrijders in dit wereldje en zij stonden als goed bekend."

Boerenjongens

Aardige boerenjongens, noemt Van Leeuwen het tweetal. "Geen gewiekste zakenmensen." Ze kwamen altijd met zijn tweeën om de behandeling uit te voeren en maakten graag een praatje.

Opvallend is dat geen enkel bedrijf tegenover RTL Z kwaad spreekt over de ondernemers achter Chickfriend. "Als ze dit hadden geweten zouden het echte boeven zijn, dat zijn ze volgens mij niet", zegt Van Leeuwen.

Onkunde

Verbeek zegt zelfs de jongens niets kwalijk te nemen. "Als het hun fout is, moet het wel onkunde zijn. Als het wel bewust was, hielden ze misschien rekening met een boete vanuit de overheid. Maar deze schade voor ons allemaal? Dat hadden ze nooit voorzien."

Of dat zo is onderzoekt het OM op dit moment. De jongens blijven voorlopig vastzitten. Ook de Belg Patrick R zit vast. Hij zou met zijn bedrijf Poultry-Vision het bewuste fipronil hebben verkocht aan de Nederlanders.

Deze kippenboer deed de behandeling ook:

Topnieuws