We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

21 maart 2017 00:34

'Grote banken betrokken bij witwassen Russische miljarden'

Bij een wereldwijd netwerk voor het witwassen van geld van Russische criminelen zijn vele grote banken al dan niet bewust betrokken geweest. Ook het Nederlandse ING Group NV wordt genoemd.

Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van documenten van een groep samenwerkende onderzoeksjournalisten. Dezelfde groep bracht ook de Panama Papers naar buiten.

20 miljard dollar

Uit de documenten blijkt dat tussen 2010 en 2014 ten minste 20 miljard dollar vanuit Rusland werd witgewassen via rekeningen bij buitenlandse banken.

De geldstromen worden gelinkt aan een netwerk genaamd 'Global Laundromat' ofwel de 'wereldwijde wasmachine'. De grote Britse bank HSBC werd gebruikt voor 545 miljoen dollar via een tak van de bank in Hong Kong.

2,5 miljoen bij ING

Ook ING Group NV wordt genoemd: 2,4 miljoen dollar zou via de bank zijn witgewassen. Persbureau ANP vroeg de ING om een reactie, maar die kon de bank nog niet geven.

De documenten bevatten ongeveer 70.000 banktransacties, 1920 Britse firma's zijn daarbij betrokken en 373 instanties komen uit de Verenigde Staten. Via de Danske Bank uit Denemarken zou het meeste geld zijn witgewassen: ruim 1,2 miljard dollar. Gevolgd door Bank of China met een kleine 717 miljoen dollar.

Topnieuws