We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 januari 2017 11:57

Fout bij overheid corrigeren? Dan hang je vaak eindeloos aan de telefoon

Staat je naam weer eens verkeerd gespeld bij de gemeente of een andere overheidsinstantie, of kloppen de gegevens van je kinderen niet? Het kan een hoop tijd kosten om dat recht te zetten, vooral bij de Belastingdienst en het UWV.

Twintig procent van de Nederlanders die door zo'n fout worden getroffen, moet dan vijf keer of vaker bellen, mailen of zelfs langsgaan om hem recht te zetten. Ruim de helft wil graag dat je via één centraal punt je gegevens kunt corrigeren.

Dat blijkt uit een onderzoek van Kantar Public (het voormalige TNS NIPO) dat onder 701 Nederlanders een enquête uitvoerde.

Grote gevolgen

Je zult maar geen huurtoeslag krijgen omdat je inkomen ergens verkeerd staat vermeld, of een belastingaanslag krijgen die is gebaseerd op een veel te hoog inkomen. Ook als er iets niet klopt aan bijvoorbeeld gegevens over je woning of je aantal arbeidsjaren kan dat vervelend uitpakken.

Afgelopen twee jaar had volgens Kantar zo'n half miljoen Nederlanders te maken met een fout in een basisregistratie. Iets meer dan de helft had daar ook hinder van.

Vijf keer of vaker contact zoeken

Nu zul je zeggen: dan bel of mail je toch even? In zeven van de tien gevallen was het probleem niet na één mailtje of telefoontje opgelost. 10 procent moest vier keer contact zoeken en in maar liefst 20 procent van de gevallen waren er vijf of meer contacten nodig. Drie van de tien Nederlanders klagen dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Vooral bij de Belastingdienst en het UWV is het lastig om foutieve gegevens te wijzigen waar een kwart minstens vijf keer moet bellen of mailen. Bij gemeentes is dat 'maar' één op de negen.

Telefoon en mail

De meeste mensen grijpen meteen naar de telefoon om een fout recht te zetten: 70 procent doet dat. Nog eens 30 procent stuurt een mail. Ook worden formulieren op de site ingevuld en 16 procent gaat zelfs persoonlijk langs bij de organisatie. (Het totaal is groter dan 100 procent omdat sommige mensen op meer manieren contact proberen te krijgen.)

Van zo vaak moeten bellen of mailen word je natuurlijk een beetje gek. 58 procent van de Nederlanders die tegen problemen aanlopen, vindt het een prima idee dat je op één centrale plek fouten kunt doorgeven en herstellen. Maar van één op de drie hoeft dat niet. Dat zijn ook degenen bij wie het herstel van de gegevens prima gaat.

De meeste fouten (39 procent) worden gemaakt bij naam, adres of geboortedatum. Daarna komen cijfers over inkomen (20 procent), woningen of ander vastgoed (16 procent) en voertuigen (10 procent).

55 procent kwam zelf achter fout

Opmerkelijk is dat maar liefst 55 procent van de Nederlanders zelf achter een fout in de basisregistratie kwam. Meer dan één op de vijf werd er door een overheidsorganisatie of -instantie op gewezen.

Frappant is ook dat het voor 40 procent van de benadeelden niet heel duidelijk is waarnaar ze moeten bellen of mailen. Voor 13 procent was het 'tamelijk onduidelijk' of zelfs 'zeer onduidelijk'.

Topnieuws