We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 februari 2017 02:00

Ex-mbo'er zonder diploma komt moeilijk aan het werk

Leerlingen die het mbo verlaten zonder zogenoemde startkwalificatie, hebben na een jaar minder vaak betaald werk dan mbo'ers die wel een diploma niveau 2 of hoger hebben. En als ze werk hebben, dan is het vaker parttime of met een flexibel contract.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zegt dat op basis van nieuwe cijfers. Ook na vijf jaar is het verschil nog niet rechtgetrokken.

Betaald werk

Bijna negen op de tien leerlingen die in 2008/2009 voor hun 23ste met een mbo-diploma niveau 2 of hoger het onderwijs verlieten, hadden een jaar daarna betaald werk. Bij degenen zonder startkwalificatie waren dat er ruim zes op de tien. Vijf jaar later was het verschil nog even groot. Door later alsnog een diploma te halen, vergrootten jongeren hun baankansen, maar die bleven ook dan achter bij de groep die gelijk hun startkwalificatie haalde.

ZIE OOK: Amber baalt dat ze mbo niet afmaakte: 'Ik moet zo hard werken voor weinig'

Mbo'ers die een diploma niveau 2 of hoger hebben gehaald, zijn daarnaast vaker in vaste dienst (37 procent) dan schoolverlaters zonder diploma (24 procent). Na vijf jaar was het verschil alleen maar groter: van de schoolverlaters met diploma had 54 procent toen een vaste baan, tegen 38 procent van de schoolverlaters zonder diploma.

Meer uren

Mbo'ers met een startkwalificatie werkten ook meer uren per week. Zes op de tien werknemers die in 2008/2009 met een diploma van school gingen, werkten 36 uur per week of meer. Bij de mbo'ers zonder startkwalificatie waren dat er vier op de tien.

Wat is een startkwalificatie?

Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo of mbo niveau 2 of hoger. De overheid wil dat meer leerlingen zo'n diploma halen, omdat het de kans op een baan zou vergroten. Leerlingen van 16 tot 18 jaar die niet één van bovenstaande diploma's hebben gehaald, moeten naar school, tenzij ze daar vrijstelling van krijgen.

Bron: Rijksoverheid.nl

Meer op rtlnieuws.nl:
Multimiljonair Van der Most maakte lts niet af: 'Opleiding totaal onbelangrijk'

Topnieuws