Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

16 juni 2017 12:45

Dijsselbloem woest op Tsjechen om blokkeren btw-verlaging

Tsjechië heeft vandaag het voorstel om de btw op e-books en andere online publicaties te verlagen geblokkeerd, tot groot chagrijn van minister Dijsselbloem. Het voorstel van de Europese Commissie was al goedgekeurd door het parlement, maar lijkt er nu toch niet doorheen te komen.

Het hoge btw-tarief (21 procent) op e-books wordt door velen als onredelijk gezien, omdat voor gewone boeken het lage tarief van 6 procent geldt. Om die scheve verhouding recht te trekken is wel de instemming van ieder EU-land nodig, en die komt er dus niet. Naar verluidt liggen de Tsjechen dwars uit wraak. Dit omdat de Fransen een ander btw-voorstel blokkeerden waar de Tsjechen baat bij zouden hebben in de strijd tegen fraude.

Geduld raakt op

Dijsselbloem viel hard uit naar zijn EU-collega's tijdens de vergadering over het wetsvoorstel in Luxemburg, schrijft het ANP. "Ik ben een geduldig man, maar mijn geduld raakt op. Ik zie u lachen, mijn beste Tsjechische collega, maar dit is niet om te lachen. Ik ben geërgerd. Ik wil mijn tijd niet verspillen aan onredelijke collega's. De manier waarop over redelijke voorstellen wordt gediscussieerd is niet redelijk. Ik vind het verontrustend", aldus de minister van Financiën.

"We hebben heel lang over de btw op digitale publicaties gesproken, er was overeenstemming over, en dan gaat zo'n Tsjech dat blokkeren omdat hij geen groen licht heeft op een ander btw-dossier", voegde de ontstemde Dijsselbloem daar nog aan toe.

Zo snel mogelijk

Dijsselbloem wil de btw-verlaging 'zo snel mogelijk' invoeren, zei hij in maart. In Nederland betekent dat dus een verlaging van 21 naar 6 procent voor digitale boeken, kranten en tijdschriften. Het Europees Parlement stemde op 1 juni voor het gelijkstellen van het btw-tarief op e-media aan dat van traditioneel drukwerk.

Topnieuws