René Tissen

Bitcoins

16 november 2013 07:17

Het is feitelijk onmogelijk om op grote schaal over te stappen van gewoon geld op bitcoins. Zonder een nieuw onderliggend geldsysteem gaat het slechts om het vervangen van naambordjes en daar zit niemand op te wachten. Een nieuw geldsysteem zit er echter ook niet in. Door het IMF wordt hier al jaren aan gewerkt. Zonder enig succes.

Het ronduit idiote gedoe rondom bitcoins als hét virtuele betaalmiddel van de eenentwintigste eeuw dat gegarandeerd veilig en betrouwbaar is en ook telkens meer waard wordt, begint langzaam maar zeker de belofte van een serieus alternatief voor echt geld kwijt te raken, nog voordat deze munt goed en wel de kans heeft gekregen om tot iets moois uit te groeien.

In Nederland is het onder andere bij thuisbezorgd.nl mogelijk om met bitcoins te betalen. Het management van deze organisatie verdient een compliment vanwege het innovatieve en reclamegevoelige bedrijfsbeleid, maar een deuk in het inderdaad boterzachte wereldwijde geldsysteem wordt er niet mee geslagen. Bitcoins zijn een alternatief en zullen dat voorlopig en misschien wel voor altijd blijven.

In Amerika is het sinds kort mogelijk om met bitcoins een aanslag op president Obama te betalen en daar is zelfs minder van dit geld voor nodig dan een mogelijke aanslag op uittredend voorzitter Bernanke van de Federal Reserve. Ook met echt geld kun je natuurlijk allerlei foute dingen doen, maar de geloofwaardigheid van bitcoins wordt er niet beter van. Het gezag dat bitcoins nodig heeft om te kunnen groeien is ernstig ondermijnd.

Critici zijn van mening dat hier sprake is van een doelbewuste poging van de heersende financiële en politieke elite om de snelle opmars van bitcoins tegen te gaan. Dat is regelrechte onzin. Bitcoins vormen geen bedreiging. Hooguit vormen bitcoins een alternatief betaalcircuit. Een alternatief geldsysteem is het zeker niet.

Zelfs de status van wettelijk betaalmiddel gaat bitcoins niet helpen. Daarvoor is het systeem te speculatief van karakter, terwijl echt geld juist gecontroleerd wordt in waarde en in koopkracht. Bitcoins maken pas kans op verdringing van het bestaande geld als de centrale banken te lang doorgaan met hun beleid van ongekende geldverruiming en dat beleid niet leidt tot het beter functioneren van de economie.

Zover is het nog lang niet. Maar zelfs als het ooit zover komt, dan zullen bitcoins niet in het gat van het falende beleid van de centrale banken kunnen springen, hoewel deze banken (on-)aardig hard op weg zijn om het graf van geld te graven. Hoe lang blijft de geloofwaardigheid van bestaand geld in tact als je oneindige hoeveelheden nieuw geld in de economie pompt zonder merkbaar positief resultaat? Niet lang. Maar wel langer dan de termijn waarop met bitcoins wordt gegokt, want gokken blijft het.

Het is denkbaar dat op enige termijn bitcoins de status van wereldreservemunt  weten te verwerven, mits er  genoeg mensen zijn die er mee willen betalen. Helaas moet het dan om vrijwel iedereen gaan. In dat geval ontstaat de mogelijkheid van koppeling van bitcoins aan goud waardoor het gebrek aan vertrouwen in het bestaande geldsysteem wordt gecompenseerd door de introductie van een nieuwe standaard die zich democratisch -bottom up- heeft ontwikkeld en dus draagvlak heeft.

Ik acht de kans waarschijnlijker dat bitcoins in het alternatieve geldcircuit blijven ronddobberen . Er zijn zoveel alternatieve munten in omloop in de wereld dat eentje meer of minder er nauwelijks toe doet. Het risico bestaat zelfs dat burgers veel écht geld zullen verliezen in de overgang naar bitcoins en dat zie ik liever niet gebeuren. Mijn pizza blijf ik overigens graag bestellen bij thuisbezorgd.nl.

Bitcoins voorzien in de behoefte aan een vuist van de bevolking tegen het inderdaad onzinnige financieel-economische beleid van banken en regeringen. Er zijn inmiddels twee van elkaar gescheiden werelden ontstaan. Die van de instituties en die van burgers. In de bovenwereld (van instituties) wordt momenteel gevochten om het behoud van de financiële macht over burgers. In de benedenwereld (van burgers) wordt hevig gevochten om het behoud van het bestaan. Alles draait om het herstel van vertrouwen tussen beiden.