René Tissen

Chaos nu China belangrijker wordt

19 mei 2014 07:00

China wint aan belang en passeert mogelijk de VS als machtigste land. Eerst vreest René Tissen voor chaos en misschien wel oorlog.

De wereld begint daadwerkelijk te schuiven
Kort voor het afgelopen weekeinde evacueerde China zo’n 3000 burgers uit het buurland Vietnam in reactie op de oplopende territoriale spanningen tussen beide landen. Vrijwel geheel Zuidoost Azië staat ineens op scherp. China is bezig de macht over een compleet werelddeel op te eisen. In Taiwan kijkt men met argusogen om zich heen. Wat gaat de volgende stap van China worden?

Nog niet zolang geleden was Japan aan de beurt. Meerdere keren drong China de omstreden territoriale wateren rondom de Senkaku eilanden binnen en hoewel het allemaal niet veel meer om het lijf had dan een beetje spierballen rollen, was de toon gezet. Op het eerste gezicht gaat het China om het zeker stellen van strategische grondstoffen, zoals onderzeese olie en gas. Bij nadere beschouwing wil China de poten onder de stoel van Amerika weg zagen. De decennia lange hegemonie van de VS staat zwaar onder druk.

Amerika gaat er aan
Onbekend voor het grote publiek heeft China onlangs besloten om geen Amerikaanse staatsobligaties meer te zullen opkopen en het land zoekt inmiddels naar wegen om de eigen afhankelijkheid van Amerika sterk te verminderen. China is zich terdege bewust van het feit dat het een kat in de zak met schulden van Amerika heeft gekocht. De jarenlange welvaart van Amerika is door China betaald en dat geld had beter besteed kunnen en moeten worden.

Plotseling blijkt België in de afgelopen maanden voor honderden miljarden dollars - ja, heel veel geld dus - aan Amerikaanse staatsobligaties te hebben gekocht. Het is aannemelijk dat Europa via België de VS te hulp wil schieten, maar openheid van zaken wordt niet gegeven. Van oudsher kiest Europa voor Amerika, maar hoe lang nog nu bijvoorbeeld Duitsland meer neigt naar Rusland - vanwege de eigen energiebehoefte - dan naar de VS - vanwege de NAVO?

Als het om geopolitieke vrijerijen gaat, zoekt Rusland op zijn beurt nieuwe banden met China die uitsluitend gericht zijn op het onderuit halen van Amerika. De beide landen vinden elkaar in hun strijd tegen de dollar als de reservemunt van de wereld. Grote olie-en gascontracten zijn onlangs afgesloten, echter niet alleen in dollars. Het IMF wordt al tijden stevig onder druk gezet on nu eindelijk één onafhankelijke wereldhandelsmunt in te voeren, bijvoorbeeld SDR’s. Daadwerkelijke invoering ervan zou het onmiddellijke einde van Amerika inluiden. Zo verzwakt zijn de Amerikanen uit de schuldencrisis gekomen. Sterker nog, ze zitten er nog midden in.

De schuldencrisis staat aan de basis van alle ellende
Kan de VS op de pof blijven leven? Wanneer wordt een schuldenplafond bereikt dat niet meer door het buitenland gefinancierd wordt? Hoeveel schulden kan een land aan andere landen verkopen voordat het ‘game over’ is? Er is sprake van een ware stoelendans om staatsobligaties. Zal België namens Europa overblijven als de muziek eenmaal stopt? Wordt onze mening gevraagd over de risico’s die Europa loopt? Niet in de komende Europese verkiezingen van aanstaande donderdag en zaterdag.

China en Rusland spelen momenteel de bal naar elkaar toe als het gaat om de ondergang van Amerika. Er is sprake van gevaarlijk spel. Het westen wordt bedreigd en dus ook onze Nederlandse wijze van denken en doen. Van een droomland is Amerika een doemland geworden. Europa wordt nu al het gespleten continent genoemd, net als aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.

Rust is belangrijk voor de economie, maar ver te zoeken
De strijd om olie en gas wordt intensiever dan ooit gevoerd. Het spel om de nieuwe macht tast nu al de stabiliteit van het westen aan. Het sluimerende conflict in Azië kan het gevestigde machtsevenwicht in de wereld volledig uit het lood doen slaan, zelfs op korte termijn.

In de vorige eeuw was eerst Engeland oppermachtig. Toen nam Amerika het stokje over. Nu dreigt China aan het langste eind te trekken. Maar eerst wordt het chaos en misschien zelfs oorlog. De kans daarop neemt zienderogen toe.