Willem Middelkoop

Goud en het geheim van de Chinese vraag

18 juni 2014 13:15

In een tijd van razendsnelle wereldwijde nieuwsvoorziening verzorgd door honderdduizenden journalisten blijkt het toch nog mogelijk dat één oplettende Nederlandse blogger een wereldwijde scoop heeft. Waarover? De omvang van de totale Chinese goudvraag!

Nog maar twee jaar geleden was Jan Nieuwenhuis een anonieme freelance geluidsman met een iets meer dan gemiddelde belangstelling voor de wereldeconomie. Ik kwam hem twee jaar geleden voor het eerst op internet tegen, na het lezen van ‘Overleef De Krediet Crisis’ was ook hij geïntrigeerd geraakt door de relatie tussen goud en geld. In mei 2013 reageerde hij op mijn ‘ tweets’ over de exploderende Aziatische goudvraag, na de dramatische val van de goudprijs een maand eerder. We verbaasden ons over het feit dat er in China geen betrouwbare Engelstalige statistieken over de totale goudvraag bleken te bestaan.

Wel bleek de Shanghai Gold Exchange (SGE), de Chinese tegenhanger van de COMEX een cruciale rol te spelen. Alleen www.goldminerpulse.com bleek statistieken bij te houden over de steeds grotere fysieke goudleveringen in China, op basis van de handel in  ‘goud futures’ (termijncontracten). De site publiceerde onderstaande grafiek waaruit bleek dat de totale fysieke goudleveringen bijna even groot waren geworden als de totale wereld goudmijnproductie. Ik gebruikte de grafiek voor onze jaarvergadering eind april 2013.

Totale maandproduktie goud

WGP: Wereld Goud Produktie

SGE: Leveringen via de Shanghai Goud Exchange (beurs)

Thumbnail

Goud in tonnen geproduceerd en geleverd via de Shanghai Goud Beurs

 

De juiste cijfers
Jan besloot er dieper in deze materie te duiken, nadat er op Twitter discussie was ontstaan over de juistheid van deze gegevens. Een Chinees wees hem online op de verschillen tussen de Engelstalige en de Chinese website van de SGE. Jan besloot de SGE te bellen en om opheldering te vragen. Het goede journalistieke handwerk. Na intensief onderzoek kwam hij tot een nieuw inzicht in de Chinese fysieke goudvraag.

Het bleek dat alle Chinese goud import en binnenlandse mijnproductie in eerste instantie via de SGE verkocht moet worden. Alleen op de Chinese website van de SGE worden de juiste cijfers gepubliceerd over hoeveel goud er daadwerkelijk fysiek wordt uitgeleverd. Via zijn Twitter alter ego @KoosJansen bereikte deze informatie al snel duizenden goudvolgers. Al snel verschenen er bovendien wekelijkse analyses via zijn blog www.ingoldwetrust.ch

Het begon steeds meer insiders op te vallen dat niet Reuters of Bloomberg, maar de niet bestaande Koos Jansen de Chinese goudmarkt het beste analyseerde. Zijn grafieken die aantoonden dat de Chinese goudvraag explodeerde terwijl de prijs daalde werd door steeds meer insiders gebruikt als bewijs van mogelijk marktmanipulatie.

Thumbnail

Zelfs de Canadese miljardair en goudkenner Eric Sprott verwees naar de analyses van Jan/Koos. Ze tonen aan dat de officiële data van de World Gold Council (WGC) niet konden kloppen. Data waarop de banken als de ABN zich al jaren op baseren. Volgens de WGC was de Chinese goudvraag in 2013 ‘slechts’ 1066 terwijl Jan/Koos uitkwam op 2197 ton. (Ter vergelijking, de totale wereld goudmijnproductie is slechts 2900 ton).

Maar zijn ster begon pas echt te rijzen door onthullingen over de goudplannen van de Chinezen, nadat hij belangrijke speeches in het Engels had laten vertalen. Zo ontdekte hij de volgende Chinese uitspraken van die erg belangrijke elementen werden voor De Big Reset, mijn laatste boek.

  • ‘The state will need to elevate gold to an equal strategic resource as oil and energy, from the whole industry chain to develop industry planning and resource strategies
  • ‘Individual investment demand is an important component of China’s gold reserve system; we should encourage individual investment demand for gold.’
  •  ‘Currently, there are more and more people recognizing that the ‘gold is useless’ story contains too many lies. ‘
  • ‘Gold now suffers from a ‘smokescreen’ designed by the US, which stores 74% of global official gold reserves, to put down other currencies and maintain the US Dollar hegemony.’
  • ‘For the Fed, it is crucial that the dollar dominates the world and so the Fed will store gold reserves from countries all over the world to control the gold settlement system.’
  • ‘We should ‘achieve the highest gold reserves in the shortest time.’

Op een goudcongres in mei kon zelfs Bloomberg niet meer om de nieuwe data heen en het persbureau maakte bekend dat ze werkten aan een nieuw model om de Chinese goudmarkt beter in kaart te brengen.

Maar de echte bevestiging van Jan/Koos zijn cijfers kwam na een vertaling van een speech van SGE voorzitter Xu Luode die vertelde dat de totale Chinese goudvraag in 2013 inderdaad meer dan 2000 ton was, het dubbele van de officiële cijfers van de WGC.

Willem Middelkoop is oud-beurscommentator bij RTLZ en oprichter van het Commodity Discovery Fund