Frederieke Hegger

Nee, dit is niet het einde van de bitcoin

30 juli 2014 16:31

Mijn telefoon stond weer even roodgloeiend deze week. Reden: een bitcoin-slaat-niet-aan-artikel in de Volkskrant. 'Hoi Frederieke, niemand betaalt nog met bitcoin. Wat vind jij daarvan?'

Wat ik daarvan vind? Logisch. Wat had de redacteur van de Volkskrant gedacht? Dat we binnen anderhalf jaar (want zo lang geniet deze munt enige bekendheid) een nieuwe munt zouden toevoegen op de prijsborden van alle kroegen in Nederland? Dat mijn moeder haar bankrekening had opgezegd en alleen een bitcoinwallet op haar computer had staan?

Gelukkig niet zeg. Nee, de bitcoin is nog een peuter. Eentje met potentie, maar die nog lang niet klaar is voor alles in de grote-mensen-wereld. En de grote-mensen-wereld is ook nog niet helemaal klaar voor de bitcoin.

Het afgelopen jaar stond bol van incidenten: (jonge) ondernemers die een eigen handel in bitcoin begonnen, maar die ‘vergaten’ om genoeg sloten op de deur te doen. Gevolg: via de achterdeur verdwenen er bitcoins ter waarde van miljoenen euro’s . Er waren mensen die misbruik maakte van het vertrouwen (of de naiviteit) van bitcoinfans. Criminelen die er wapens mee kochten (gebeurt ook wel eens met dollars - niet doorvertellen).

Buiten het imago van ‘onveilige’ munt lijkt het voor veel consumenten ook nog hartstikke ingewikkeld. En zolang mijn moeder denkt ‘ik snap daar niks van hoor’, gaat ze ook geen kopje koffie kopen voor een zacht bitcoinprijsje.

Te onveilig. Te ingewikkeld.

Maar. Bitcoin (de technologie, niet de munt!) heeft de ogen van veel mensen geopend. Over hoe geld werkt, maar vooral ook: hoe het zou kunnen werken. Een financieel peer to peer systeem. Het Airbnb van de financiele wereld. Zou het dan echt kunnen? Misschien wel. Niet voor niks heeft JP Morgan (wat? Een bank? Jazeker) patent aangevraagd op een bitcoin-achtig systeem (kanttekening door Business Insider: hier). Niet voor niks is er de Google Wallet. Niet voor niks is een innovatieteam van ABN Amro bezig met de munt . En ik kan u met enige zekerheid zeggen dat er verschillende zolderkamertjes zijn in Silicon Valley waar nu wordt gebroed op de (verdere) ontwikkeling van het bitcoinsysteem. Of iets wat daarop lijkt - het zou in de toekomst ook een andere naam kunnen krijgen. Of uit een andere hoek kunnen komen.

En de autoriteiten dan? Die wijzen toch met het vingertje? Nee, niet alle overheden rennen gillend rond met de handen in het haar. In de staat New York bijvoorbeeld, zijn ze bezig met een Bitcoin-licentie. Bedrijven die willen handelen in bitcoin moeten aan bepaalde veiligheidsregels voldoen. Sloten op de deur! Zodat je zeker weet dat je digitale geld niet via de achterdeur verdwijnt. Handig.

Nee, mijn moeder betaalt nog niet met bitcoins in de Albert Heijn. Maar mensen met hersenen en geld kijken wel naar het bitcoinsysteem en varianten daarvan. Ze zien kansen en beginnen met bouwen. En dat is maar goed ook, want de fundering van een nieuw geldsysteem moet eerst goed op orde zijn, voordat mijn moeder een bitcoin spaarrekening opent. Of voordat ‘het grote publiek’ haar biertjes met bitcoin gaat betalen.

Frederieke duikt voor RTL Z in de economie van de toekomst. Met een beetje extra aandacht voor voor duurzaamheid, innovatie, fintech en privacy.