We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

07 maart 2017 09:30

Brexit: dit staat er op het spel voor Nederlandse bedrijven

Brexit: dit staat er op het spel voor Nederlandse bedrijven

De brexit is aanstaande, maar voor Nederland is het Verenigd Koninkrijk een belangrijke handelspartner. Wat gaan Nederlandse bedrijven van brexit merken?

Ons land verdient een kleine 21 miljard euro aan de uitvoer naar Groot-Brittannië. Dat komt neer op bijna 10 procent van de totale export. Er waren een kleine 200.000 voltijdbanen gemoeid met de uitvoer naar de Britten gemoeid, berekende het CBS.

Voor de goede orde: bij de 21 miljard euro die we aan de Britten verdienen gaat het niet om de exportwaarde, maar om de toegevoegde waarde, oftewel de omzet min de gemaakte inkoopkosten. 

Britten zijn onze tweede handelspartner

Nog altijd is Duitsland onze belangrijkste handelspartner, maar Groot-Brittannië is goede tweede, nog vóór België. En onze goederenexport naar de Britten stijgt ook nog eens. Zo groeide deze vorig jaar met 3,4 procent tot 39,4 miljard euro.

Tussen 2010 en 2016 steeg onze export naar Groot-Brittannië met maar liefst een derde. Niet alleen in euro's steeg die omzet, maar ook het aandeel in de export naar Groot-Brittannië in het totaal steeg, van 9 naar bijna 10 procent.

Van de tien EU-landen die het meest exporteren naar Groot-Brittannië steeg die van Nederland vorig jaar het meest. Veel landen zagen hun export zelfs dalen.

Vooral groothandel verdient

Het zijn met name bedrijven in de groothandel die verdienen op de export naar Groot-Brittannië, 3,4 miljard euro. Verder gaat het om onder meer vervoerders, managementadviesbureaus, landbouw, uitzendbureaus en voedingsmiddelenindustrie.

Opvallend is dat terwijl onze export naar Groot-Brittannië stijgt, de import de laatste jaren juist is gedaald. Was deze in 2013 nog zo'n 27 miljard euro, vorig jaar was dat afgenomen tot z'n 21 miljard euro.

Landbouw

Voor de landbouw is de uitvoer naar Groot-Brittannië relatief belangrijk. Het land was vorig jaar goed voor ongeveer 10 procent van de export. In totaal voerden Nederlandse bedrijven 6,1 miljard euro aan landbouwproducten uit naar de andere kant van de Noordzee. Dat is bijna een derde van de totale export naar Groot-Brittannië. Wij exporteerden vooral vlees, bloemen en planten en groenten uit.

Topnieuws