Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

02 juni 2017 17:28

Bloomberg doet klimaatdonatie om Trump te compenseren

Het gat dat Donald Trump achterlaat door zijn terugtrekking uit het Parijsakkoord, zal van onderaf worden opgevangen door Amerikanen. Dat zegt oud burgemeester van New York Michael Bloomberg, zelf doneert hij met zijn stichting 15 miljoen dollar om een klimaatinstantie van de VN te ondersteunen.

Gisteren trok Trump de in Parijs gemaakte beloftes in. Behalve dat gaf hij ook aan dat zijn land de steun aan VN-fondsen die zich bezighouden met klimaatverandering zal stopzetten.

Geldtekort voor VN instantie

Het in Bonn gevestigde klimaatsecretariaat van de Verenigde Naties (Framework Convention on Climate Change), dat landen controleert en helpt bij het reduceren van emissies, zou zo in gevaar komen.

Bloomberg doneert 15 miljoen dollar (13,3 miljoen euro) en dicht zo het gat in de begroting dat ontstaat zodra de Amerikaanse overheid de betaling stopzet. Hoewel dat nog niet is gebeurd wordt de donatie alvast gedaan. 

'Preventieve stap'

"We weten niet precies wanneer Trump zal stoppen met betalen. Maar de Verenigde Naties kunnen er niet langer meer op rekenen, terwijl we het Parijsproces moeten voortzetten in de hoogst mogelijke versnelling", zegt een woordvoerder van Bloomberg tegen RTL Z. "Dit is een preventieve stap om crisis voor te zijn. Mocht Trump toch betalen, dan is dat alleen maar beter."

De VN-klimaatafdeling bestaat al sinds begin jaren negentig en heeft als doel het reduceren van broeikasgassen en het voorkomen van de gevaarlijke menselijke invloed op het klimaat. Het mogelijke tekort dat zou ontstaan als Amerika haar betaling stopzet zou leiden tot het niet uit kunnen betalen van salarissen. De gift moet vooral dat gat dichten.

'Dit is een voorbeeld'

Volgens Bloomberg is zijn actie een voorbeeld van hoe de rest van zijn land zal gaan handelen. "Amerikanen zullen het akkoord van Parijs respecteren en nakomen door van onderaf de leiding over te nemen. Er is niets wat Washington kan doen om ons tegen te houden."

Bloomberg is de mediamagnaat achter financiële nieuwswebsite en dienstverlener Bloomberg. Ook was hij elf jaar lang burgemeester van de stad New York. Tot 2001 was de zakenman lid van de Democratische Partij, daarna van de Republikeinse Partij.

Politieke miljardair

Sinds 2007 is hij een 'independent'. Al jarenlang zinspeelt hij in de aanloop naar presidentsverkiezingen op kandidaatstelling. Iets wat hij uiteindelijk nooit heeft gedaan. 

Overigens is de Amerikaanse miljardair geen vreemde van de Verenigde Naties. Sinds 2014 is hij namens de VN speciaal gezant voor 'Steden en Klimaatverandering', een groep die steden mobiliseert om zelf klimaatopwarming te reduceren.

Topnieuws