Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

22 februari 2016 19:42

Banken willen van kluisjes af, bedrijven springen in het gat

Wie zijn waardevolle spullen achter slot en grendel wil in een bankkluisje, kan steeds minder vaak terecht bij een bank. Die vinden het te duur om in ieder filiaal kluisjes aan te bieden. Particuliere bedrijven als De Nederlandse Kluis springen in het gat.

Het was vroeger de spannendste plek in een bankfiliaal: de grote kluis in de kelder. Daar kon iedere klant zijn juwelen, goud, waardepapieren en natuurlijk geld stallen achter de dikke kluisdeur. Maar nu we vrijwel alle bankzaken online afhandelen en belangrijke documenten in de cloud zitten, hebben de kluisjes hun meerwaarde verloren.

Steeds minder bankkluisjes
Het is voor banken te duur om in elk filiaal de 24-uursbeveiliging voor bankkluisjes aan te bieden. Ook zijn er steeds minder kluisjes omdat er steeds minder bankfilialen zijn. Z Today inventariseerde hoeveel kluisjes er zijn overgebleven.

Alleen de Rabobank biedt nog massaal kluisjes aan. Toch zijn er van die 200.000 kluisjes maar 64.000 in gebruik.

Particuliere initiatieven
Maar is het oeroude bankkluisje dan verleden tijd? Volgens Jaap Zeeuw van der Laan van De Nederlandse Kluis is dat niet het geval. Dat bedrijf heeft 20.000 kluisjes, verspreid over vier filialen.

"Omdat we de kluisverhuur veel grootschaliger aanpakken, is het rendabel voor ons", zegt hij. En zijn bedrijf is niet alleen. Ook bij Bankkluisjehuren.nl, Fortados en DomburgvandePanne kan alles wat waarde heeft veilig worden gestald.

Ideaal voor de bruidsschat
Wie aan een kluis denkt, denkt al gauw aan oud geld en parelkettingen. Maar het zijn niet alleen ouderen die geïnteresseerd zijn in een bankkluisje. Veel van de klanten van De Nederlandse Kluis hebben een Turkse of Marokkaanse achtergrond.

Zeeuw van der Laan: "Veel van onze cliënten uit die groep zijn tussen de 30 en 35 jaar oud. Zij hebben nog een bruidsschat. Die wil je niet altijd in huis hebben, zeker niet als je bijvoorbeeld op vakantie gaat." Ook merkt hij op dat veel klanten in buurten wonen waar vaak wordt ingebroken.

Topnieuws