Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Pick-up in opmars: zakelijke rijder betaalt haast geen belasting

De Dodge RAM 1500 Beeld © Fiat Chrysler

Je ziet ze steeds vaker op de snelweg. Enorme pick-uptrucks, zoals de Dodge RAM 1500, Toyota Hi-Lux of Nissan Titan. De zakelijke rijder heeft deze slee ontdekt. Je zit niet opgepropt in een lelijk bestelbusje, maar je rijdt in een luxe wagen met alle fiscale voordelen.

Ondernemer Jaap Buitenhuis rijdt nu twee maanden rond in een Dodge Ram 1500. "De auto kan moeiteloos 3,5 ton trekken. Hij rijdt lekker én op gas. Goed voor het milieu. De auto heeft vijf volwaardige zitplaatsen, dus ook handig voor mijn gezin. Ik heb voortaan nog maar één auto nodig. Dit had ik tien jaar eerder moeten doen. Het is een superauto", vertelt de binnenvisser enthousiast.

Deze pick-ups worden langzaam ontdekt door ondernemers. Een zakelijke rijder betaalt maar 50 euro wegenbelasting voor dit enorme bakbeest van 2700 kilogram schoon aan de haak – ook als hij op LPG rijdt.

Grijs kenteken

En ondanks een grijs kenteken heb je wél vijf ruime zitplaatsen, en je betaalt geen BPM. Deze belastingvoordelen raken langzaam bekend bij zakelijke rijders.

Zo'n pick-up wordt door de fiscus gezien als een 'bestelbus', vanwege de enorme laadbak. Je betaalt voor zo'n stoere wagen ruim 40.000 euro zonder btw, en dat is vergelijkbaar met de aanschafprijs van een gloednieuwe Volkswagen Transporter bestelbus.

Niet meer asociaal

Een paar jaar geleden werd je nog met de nek aangekeken als je in een 'PC Hooft-tractor' reed. Dit soort grote pick-ups werd gezien als asociaal, of een auto voor cowboys. Maar dat sentiment is compleet verdwenen. De verkoopcijfers voor dit soort auto's groeien gestaag, blijkt uit cijfers van AUMACON.

De Dodge-importeur vreest voor publiciteit. Vanaf 2016 zijn de belastingregels voor zware pick-ups aangepast en is deze categorie – die slecht verkocht werd – de nek al omgedraaid. "Als de overheid hier lucht van krijgt, gebeurt hetzelfde als met de youngtimers en oldtimers. Dan verdwijnen de fiscale voordelen als sneeuw voor de zon", zegt importeur Ria Bijvelds.