Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Nederlandse FairPhone is de eerste Fairtrade-smartphone

De Nederlandse start-up FairPhone heeft een Fairtrade-licentie gekregen voor zijn nieuwste smartphone. Klein detail: de licentie geldt alleen voor het goud dat op de printplaat wordt gebruikt.

We lezen vaak over misstanden in Chinese fabrieken, maar we horen nauwelijks iets over hoe de mineralen voor onze smartphones worden gewonnen. Veel consumenten weten niet eens wat er precies in hun smartphone zit.

FairPhone probeert die herkomst van al die grondstoffen - gemiddeld zo'n veertig mineralen per smartphone - in kaart te brengen en uit conflictvrije mijnen te halen. Een conflictmijn is een mijn die door rebellen wordt beheerd en waar mensen onder dwang werken. Bij een conflictvrije mijn werken mensen vrijwillig en krijgen ze betaald, waardoor de werknemers hun gezinnen kunnen onderhouden.

Op zoek naar eerlijk goud
In samenwerking met Max Havelaar, de bedenker van de inmiddels internationaal bekende Fairtrade-licentie, ging FairPhone op zoek naar een goudmijn die zijn werknemers én het milieu goed behandelt. Een goudmijn in Peru voldoet aan de eisen van Max Havelaar, waar FairPhone zijn goud vandaan haalt.

Thumbnail

De route van het eerlijke goud

Het Fairtrade-goud wordt vanuit Peru naar Zwitserland verstuurd, waar het mineraal wordt geraffineerd. Het goud gaat vervolgens naar een Chinese fabriek, waar het tot een soort zout wordt verwerkt. Dit goudzout komt uiteindelijk terecht bij een andere Chinese fabriek, die de printplaat met hardware voor de smartphone in een bad met goudzout doopt. De printplaten worden dan opgestuurd naar de fabriek waar de FairPhone in elkaar wordt gezet.

Aan strikte voorwaarden voldoen
Op dit moment is de Fairtrade-licentie van Max Havelaar alleen beschikbaar voor twee mineralen: zilver en goud. "Je denkt bij Fairtrade vaak aan koffie en bananen, maar ook mineralen kunnen aan onze standaarden voldoen", aldus Max Havelaar-woordvoerder Fabeel Butt. De mijnbouworganisaties die zich aansluiten bij Fairtrade, moeten aan strikte voorwaarden voldoen op het gebied van veiligheid, arbeidsomstandigheden en milieu.

Thumbnail

Een printplaat met hardware voor vier FairPhone's

Butt zegt dat de Peruaanse goudmijn van FairPhone per kilo goud 2000 dollar extra krijgt om aan die standaarden te kunnen voldoen. FairPhone betaalt Max Havelaar weer voor het gebruik van de Fairtrade-licentie. Dit is een bedrag van 500 tot 1000 euro per jaar.

Nog niet helemaal fair
De smartphone van FairPhone is nog niet helemaal 'fair', want van een groot aantal onderdelen is niet bekend waar de grondstoffen vandaan komen. Toch is de FairPhone vooralsnog de enige smartphone op de markt die gemaakt is van zo veel mogelijk eerlijke materialen. Ook hoopt FairPhone met zijn telefoon een signaal aan andere fabrikanten af te geven, zodat zij ook vaker van eerlijke grondstoffen gebruik gaan maken.

Geïnteresseerden kunnen de FairPhone 2 voor 530 euro bestellen, waarna het toestel in februari of maart wordt geleverd. Een opvallende eigenschap van de FairPhone 2 is dat de smartphone grotendeels modulair is, waardoor je bijvoorbeeld het scherm of de camera kunt vervangen.

Bekijk ook de Uitpakparty van Bright over de FairPhone 2