Geld en Werk

Waarom Google van naam verandert

11 augustus 2015 11:45 Aangepast: 06 september 2015 16:40
Beeld © ANP

Google wordt onverwacht ondergebracht in een nieuwe moedermaatschappij: Alphabet. De kernactiviteiten van Google gaan als een dochteronderneming verder, de andere bedrijfstakken komen op eigen benen te staan.

1. Kan ik nog wel googelen? 
Om misverstanden te voorkomen: de naam 'Google' blijft gewoon bestaan. Ook de zoekmachine blijft op de gebruikelijke plek te vinden. Het megabedrijf Google, waar inmiddels talloze andere websites en diensten onder vallen, gaat wel veranderen. Alle merken die niet direct met Google iets te maken hebben, zoals Calico, Ventures en Nest worden losgekoppeld en gaan grotendeels onafhankelijk opereren onder de nieuwe holding. Op sociale media wordt er met veel verbazing op het nieuws gereageerd.

 

 
2. Waarom doet Google dit?
Het bedrijf moet 'cleaner and more accountable' worden, schrijft Page. Google werd wel heel erg groot, bureaucratisch en zelfs een beetje traag. Het merk heeft afgelopen jaren allerlei activiteiten ontwikkeld die niets met elkaar te maken hebben. Al deze bedrijfstakken worden nu onder één holding geschaard en krijgen een eigen CEO, zodat ze hun eigen strategie mogen bepalen en snel op nieuwe trends kunnen inspelen. Daarnaast hoopt het bedrijf minder bureaucratisch te worden, wat de succeskans van de zelfstandige bedrijven verhoogt.
 

3. Wat gaat er nu precies veranderen?
Alle bedrijven vallen dus onder één holding. Calico (ontwikkelt medicijnen en toepassingen om het leven te verlengen), Nest (maakt 'slimme' producten voor thuis die veelal aangesloten zijn op het internet), Google Ventures (zoekt funding voor nieuwe bedrijven), Google X (ontwikkelt nieuwe bedrijven zoals bijvoorbeeld zelfrijdende auto's), Google Capital (investeert in bedrijven die zich bezighouden met technologie op de lange termijn) en Fiber (legt supersnel internet aan in Amerikaanse steden) gaan zelfstandig opereren. Ook Google wordt een los onderdeel van de holding, maar houdt wel verschillende merken die met de zoekmachine te maken hebben zoals Android, Google Search, YouTube, Apps, Maps en Ads.

4. Waarom de naam Alphabet?
Daar was Page duidelijk over: "We vonden de naam Alphabet leuk, want het staat voor een verzameling van letters die een taal representeren; een van de meest belangrijke innovaties sinds mensenheugenis."

5. Wat kunnen we verwachten?
Nieuwe ideeën, nieuwe concepten en nieuwe bedrijven. "We hebben vanaf de start gestreefd naar belangrijke en betekenisvolle dingen doen met de resources die we hebben." Met Page als CEO en Sergey als president kan daar niets misgaan.

6. Wat gebeurt er als je aandelen Google hebt?
Alle aandelen worden omgezet in aandelen Alphabet. Let op: op de beurs heet Google nog steeds GOOGL.

Het voordeel voor de aandeelhouders is dat het gemakkelijk wordt om inzicht te krijgen in hoe Google zijn geld uitgeeft en welke bedrijfstak het meest succesvol is. Leuk zo'n zelfrijdende auto, maar wat kost het nou om die te ontwikkelen?

ZIE OOK: Google verandert naam in Alphabet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore