Ga naar de inhoud
Geld en Werk

De Westons: de familie achter Primark én de Bijenkorf

Hillary en Galen Weston Beeld © Getty Images

Afgelopen jaren ging de ene na de andere Nederlandse winkelketen failliet. Kledingwinkel Primark opent hier juist in sneltreinvaart nieuwe winkels. Achter de succesvolle keten gaat de Brits-Canadese miljardairsfamilie Weston schuil. De Westons blijken ook de eigenaar van De Bijenkorf.

Wanneer kwam Primark naar Nederland?

Primark opende in 2008 haar eerste Nederlandse winkel, in Rotterdam. Inclusief de vandaag geopende Amsterdamse flagship store telt de kledingketen hier inmiddels 16 vestigingen. Maar van oorsprong is Primark Iers. Het bedrijf begon in 1969 in Dublin, onder de naam Penneys. Vooral na 2005 groeide het bedrijf als een speer, in héél Europa. Formule: een snel wisselende collectie voor héél lage prijzen. Primark telt inmiddels 322 winkels in 11 landen, met ruim 68.000 werknemers. Afgelopen jaar boekte de keten een omzet van 5,9 miljard pond (7,1 miljard euro).

Wie zitten er achter Primark?

Weinigen weten dat Primark onderdeel is van de weinig glamoureuze Britse levensmiddelengigant Associated British Foods. ABF is vooral groot in brood en suiker. Met bijna 60 procent van de aandelen is de zeggenschap over het beursgenoteerde ABF in handen van de steenrijke Brits-Canadese ondernemersfamilie Weston. De Westons, die zijn wél glamoureus.

Wie zijn die Westons dan?

Dat zijn de nazaten van George Weston (1864-1924), die aan het einde van de negentiende eeuw een bakkerij in Toronto begon. Zijn zoon Garfield bouwde het bedrijf uit tot een van de grootste brood- en biscuitproducenten van het Britse Empire. De familie investeert daarnaast al tientallen jaren grootschalig in vastgoed en winkels, vooral in luxe warenhuizen. Aan het hoofd van het familie-imperium staat tegenwoordig George’s kleinzoon, de 76-jarige Galen Weston.

Welke luxewinkels bezitten de Westons?

De familie nam in 1951 de deftige kruidenier Fortnum & Mason over. In 1971 kocht Galen Weston het Ierse luxewarenhuis Brown Thomas voor zijn vrouw Hillary. Daarna volgden het Canadese Holt Renfrew (1986) en het bekende Britse warenhuis Selfridges (2003). Ook in Nederland bezit de familie een chique winkelketen. In 2011 kochten de Westons namelijk de Bijenkorf. Op de website van Selfridges zegt familiehoofd Galen een sentimentele band te hebben met Nederland, omdat zijn grootmoeder een Nederlandse was.

De Bijenkorf sloot winkels, Primark opent ze juist.

Ja, Primark wil snel groeien in Europa, en ook in Nederland. De winkelketen zit hier al acht jaar, maar groeide vooral de afgelopen vier jaar explosief. In die periode ging de keten van 4 naar 16 vestigingen. Primark nam daarbij onder meer de gesloten winkels van De Bijenkorf in Arnhem en Enschede over. De keten wil komende jaren nog veel meer winkels openen. In Nederland staan vier nieuwe vestigingen gepland, in Zwolle en Hilversum in 2017 en in Tilburg en (een derde in) Rotterdam in 2018.