Geld en Werk

De Wadden: het Amsterdam van de vakantiehuizenmarkt

07 augustus 2017 15:48 Aangepast: 07 augustus 2017 16:53
Terschelling is populair onder toeristen.

De Waddeneilanden zijn razend populair onder vakantiegangers. Een ideale plek om een eigen vakantiehuis te hebben dus. Maar goedkoop is dat niet.

Nauwelijks aanbod, weinig nieuwbouw, maar veel vraag. Het klinkt als de woningmarkt van Amsterdam, maar het gaat over vakantiewoningen op de Waddeneilanden. De eilanden zijn niet alleen populair onder Nederlanders, maar ook onder Belgen en Duitsers, blijkt uit cijfers over vakantiewoningen die makelaarsvereniging vandaag NVM publiceerde.

Strenge regels, hoge prijzen

Wie een mooi huisje het hele jaar kan verhuren, heeft goud in handen. Al is het goed zoeken naar het juiste pareltje. "De strenge restricties voor het bouwen op de Waddeneilanden, in combinatie met de ongekend hoge vraag, zorgen voor een zeer krappe markt voor recreatiewoningen in deze regio", schrijft NVM.

Het stuwt de prijzen van vakantiewoningen op de Wadden. Die wisselden in 2016 voor gemiddeld bijna 300.000 euro van eigenaar. Een stijging van 17 procent ten opzichte van 2015. De prijzen liggen inmiddels 30 procent hoger dan voor de crisis.

Vergeleken met de rest van Nederland is dat fors. De gemiddelde recreatiewoning ging vorig jaar voor zo’n 140.000 euro van de hand, een stijging van vier procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Thumbnail

Wat krijg je voor dat geld?

Wat te denken van dit knusse, maar enigszins gedateerde houten vakantiehuisje van 42 vierkante meter op Terschelling. Gelegen op een mooi stukje grond van 425 vierkante meter middenin de duinen. Het staat te koop voor 269.000 euro. Er komt wel nog 2573 euro per jaar aan erfpacht bij.

Thumbnail

Iets meer ruimte nodig en liever een huis van steen? Op Ameland staat deze bungalow van 67 vierkante meter te koop, pal bij de duinen. De vraagprijs is 342.000 euro.

Thumbnail

Op Texel krijg je al iets meer ruimte voor je geld. Deze woning van 79 vierkante meter op vakantiepark De Krim staat te koop voor 320.000 euro. Mooi meegenomen: op het park is onlangs een nieuw zwembad geopend.

Thumbnail

Ter vergelijking. Voor fors minder dan de helft worden gloednieuwe vakantiewoningen gebouwd bij het Veluwse dorp Ermelo. Daar krijg je voor 129.500 euro een huisje van 70 vierkante meter op een eigen stuk grond van 350 vierkante meter.

Thumbnail

De foto's zijn afkomstig van Funda.nl.

Meer op rtlz.nl: Investeren in vakantiehuisjes populair, maar let op de risico’s

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van