Vrijhandelsverdrag TTIP

Handelsverdrag TTIP loopt opnieuw vertraging op

10 juni 2015 11:53 Aangepast: 07 september 2015 23:24
Beeld © iStock

De onderhandelingen over het grote handelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten, TTIP, lopen opnieuw vertraging op. Het Europees Parlement zou vandaag stemmen over de richtlijnen van het verdrag, maar die stemming is op het allerlaatste moment uitgesteld.

De officiële reden van het uitstel is dat er te veel amendementen waren ingediend. Maar volgens GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout is de echte reden dat er te weinig steun is voor een controversieel onderdeel van TTIP: ISDS,  een apart arbitrage systeem voor bedrijven. "Een meerderheid van het Europees parlement is tegen ISDS. Op het moment dat die tegenstem formeel in een rapport verschijnt, kan het een hele moeilijke onderhandelingsronde worden met de Amerikanen. De Amerikanen willen ISDS namelijk heel graag. Men wilde dus voorkomen dat er een formele meerderheid tegen ISDS is, en daarom is de stemming uitgesteld."

ZIE OOK: Vrijhandel VS-EU: TTIP in 7 vragen

De stem die het Europees Parlement vandaag zou uitbrengen was niet bindend, maar wel leidend voor de het vervolg van de TTIP onderhandelingen. De parlementariërs zouden via hun stem aangeven hoe het handelsverdrag er volgens hen uit zou moeten zien. Aangezien het parlement aan het eind van de rit ook 'ja' of 'nee' gaat zeggen tegen het verdrag, zou de Europese Commissie na vandaag heel goed weten waar ze rekening mee moeten houden om uiteindelijk een 'ja' binnen te slepen. Met het uitstel laat de stem van het Europees Parlement nog even op zich wachten.

Het is opnieuw een flinke tegenvaller voor de onderhandelaars. Eickhout: "Dit is klap op klap op dit verdrag. In Amerika is er heel veel vertraging opgelopen omdat Obama's vraag om snel inkeuringsrecht is afgekeurd door de senaat. En nu is ook nog het Europees parlement totaal verdeeld. Het verdrag loopt aan alle kanten vertraging op. De G7 landen hebben maandag in hun verklaring gezet dat ze de onderhandelingen dit jaar willen afronden. Ja, forget it."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore