Economie

'Banken verdwijnen naar de achtergrond'

09 september 2015 16:48 Aangepast: 09 september 2015 19:40
Oprichter van Monyq Igor Kluin (links) en CFO Marc van Putten (rechts)

Fintechstart-ups bestormen het financiële landschap. RTL Z spreekt met de oprichter van één van de nieuwkomers die net een investering binnen heeft: personal finance app Monyq.

Wereldwijd komen er steeds meer nieuwe financiële techbedrijven bij. Ook wel de 'fintechboom' genoemd. De grootste booms zitten in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China. Ook in Nederland timmeren startups aan de weg. Denk aan beleggingsapp Bux, of (al iets ouder) Adyen. Een start-up die dit jaar zijn debuut maakt: Monyq (spreek je uit als Moniek). De onderneming heeft zojuist een investering binnengehaald van 300.000 euro.

Nieuwkomers
Oprichter Igor Kluin is geen voormalig bankier en komt ook al niet uit de tech-hoek. Hij is voormalig eigenaar van duurzaam energiebedrijf Qurrent. Zoals Kluin ooit vond dat de energiesector wel betere bedrijven kon gebruiken, vindt hij nu ook dat het Nederlandse financiële landschap aan nieuwkomers toe is. "De strenge regels die gelden voor de financiële sector hebben de gevestigde partijen in het zadel gehouden, terwijl innovatie juist hard nodig is. Door meer partijen toe te voegen, worden we minder afhankelijk van de grote banken en wordt de sector ook minder kwetsbaar."

Vooral start-ups op gebied van betalingen, personal finance en data gaan hard. Met Monyq wil Kluin het bijhouden van je financiën makkelijker maken. Eerder dit jaar lanceerden hij en zijn compagnon al een bèta versie, maar naar eigen zeggen gaat de nieuwe versie er toch wel heel anders uitzien. Wat we dan wél kunnen verwachten wil Kluin niet zeggen, maar er komen in elk geval wallets voor vriendengroepen en één pas voor meerdere rekeningen. Als ondernemer kan je een betaling bij een restaurant later, in de app, toewijzen aan een privé- of zakelijke rekening. Een abonnementsmodel ('een paar euro per maand') moet geld in het laatje brengen.

Zo werkt het
Voor de duidelijkheid: Monyq is geen bank, het is slechts een userinterface (met een betaalpas), hip gezegd 'een wallet'. Maar als je wilt, kan je je gewone bank-app en pinpas wel vaarwel zeggen, zodra Monyq er is. Dat zit zo: om aangesloten te zijn bij VPay netwerk van Visa, gaat Monyq waarschijnlijk samenwerken met een Britse bank. Daar staat je geld ook op de bankbalans. Wil je je salaris in je Monyq-app, dan gaat het eerst – zonder dat je het merkt - naar een Nederlandse betaalrekening, die het automatisch naar die Britse bank stuurt. Als gebruiker zie je niks van dat proces, in de praktijk staat er gewoon geld op je Monyq account. En toch is het belangrijke informatie, want: de bank(en) blijven in deze constructie wel onderdeel van de infrastructuur, de etalage is alleen anders.

En dat is volgens Kluin een wereldwijde trend. "Banken verdwijnen naar de achtergrond. In die zin verschilt het niet zo veel met de energiesector: daar zie je de gevestigde partijen ook worstelen. Er komen steeds meer bedrijfjes zoals de onze bij. Veel mensen denken 'mijn bank-app is toch prima', maar eigenlijk kan er zo veel beter aan die apps. Veel startups zijn daar nu mee bezig." Overstappen zullen klanten toch misschien niet zo snel doen, realiseert Kluin zich, maar je kan Monyq straks ook alleen voor je financiële administratie gebruiken.

Overigens is de oprichter zelf ook mede-investeerder in deze ronde. Hoeveel geld elk van de drie investeerders in deze ronde heeft bijgedragen wil Kluin niet zeggen. De app wordt verwacht in het najaar. 

`