Economie

Verschil ziekenhuiskosten: consult eczeem soms tien keer duurder

12 september 2015 08:00 Aangepast: 12 september 2015 08:28
Archieffoto. Beeld © ANP

Wie zijn eigen risico nog niet heeft aangesproken, doet er goed aan op te letten bij welk ziekenhuis hij binnenloopt. Er zijn grote verschillen in tarieven die ziekenhuizen rekenen voor simpele behandelingen.

Zo kost een bezoek aan de polikliniek voor eczeem of een andere huidaandoening in het ene ziekenhuis (350 euro) ruim tien keer zo veel als in het andere (33 euro). Ook met een verwonding een polikliniek inlopen kan bij het ene ziekenhuis (350 euro) veel duurder uitvallen dan bij het andere (95 euro), ontdekte zorgverzekeraar VGZ. Die vergeleek de tien meest voorkomende behandelingen waarvoor het eigen risico geldt.

Onderhandelen met ziekenhuizen
Waarop de tarieven zijn gebaseerd, is niet altijd duidelijk, vandaar dat de verzekeraar ze onderzocht. "Wij vinden het belangrijk dat de consulttarieven passend zijn voor de dienstverlening die een patiënt krijgt", zegt een woordvoerder van VGZ. Om dat voor elkaar te krijgen, gaat de verzekeraar extra aandacht besteden aan de prijzen bij het onderhandelen met ziekenhuizen over volgend jaar.

De verzekeraar wil vanwege die onderhandelingen niet zeggen om welke ziekenhuizen het gaat: "We gaan niet aan naming en shaming doen." Vanaf 1 januari volgend jaar zijn de verzekeraars overigens verplicht om de tarieven van ziekenhuizen aan patiënten door te geven, als zij daarom vragen. 

Niet openbaar
De ziekenhuizen zelf hoeven van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hun tarieven niet openbaar te maken, omdat dit de onderhandelingspositie van zorgverzekeraars kan schaden. Een ziekenhuis met lage prijzen zou die dan verhogen als ze zien dat andere ziekenhuizen meer rekenen voor dezelfde behandeling, is de redenering van toezichthouder NZa.

Er zijn wel tarieven openbaar van ziekenhuizen, maar dat zijn de zogeheten passantentarieven. Dat zijn de bedragen die mensen zonder zorgverzekering, bijvoorbeeld toeristen, moeten betalen voor hun behandeling. Die tarieven kunnen enorm afwijken van de prijzen die de ziekenhuizen met zorgverzekeraars hebben afgesproken.

Hieronder de minimum- en maximumtarieven voor de tien meest voorkomende poliklinische consulten die VGZ inventariseerde:

  • Letsel: van 64,44 tot 346,36 euro
  • Aandoening van zenuwen / zenuwwortels / zenuwknopen: van 95,19 tot 363,24 euro
  • Goedaardige tumor van de huid: van 68,47 tot 227,49 euro
  • Huidkanker of voortekenen hiervan: van 70,45 tot 245,91 euro
  • Aandoening van bindvlies / oogwit / hoornvlies / iris / straalvormig lichaam / oogbol: van 45,47 tot 158,27 euro
  • Huidontsteking of eczeem: van 33,38 tot 350,61 euro
  • Aandoening van netvlies / vaatvlies / glasachtig lichaam / oogontsteking: van 46,21 tot 132,95 euro
  • Consult bij / door een plastisch chirurg: van 56,48 tot 264,82 euro
  • Aandoening van de ooglens: van 42,59 tot 126,79 euro
  • Aandoening van het oog of van oogspieren: van 55,77 tot 122,69 euro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`