Economie

SP: rijke mensen betalen meer mee aan zorg, onderwijs en sociale zekerheid

13 september 2015 09:25 Aangepast: 13 september 2015 09:33
Saskia Gianotten bij de overhandiging van de petitie Red de Zorg.

De SP wil volgend jaar drie miljard euro extra uitgeven aan zorg, onderwijs en sociale zekerheid. Dat staat in de tegenbegroting van de partij, de 'Alternatieven 2016' die zondag wordt gepresenteerd..

De miljarden die de SP exta wil uitgeven/investeren zou onder meer kunnen worden gevonden door belasting op grote vermogens en grote winsten.

,,Wij kunnen niet in één klap repareren wat het kabinet in drie jaar heeft gesloopt. Maar we maken wel een begin, een ommezwaai in het denken'', aldus voorman Emile Roemer van de linkse volkspartij.

Veel geld naar de zorg
Met meer dan een half miljard zou de SP de bezuinigingen in de thuiszorg terug willen draaien. De partij investeert in de tegenbegroting ook extra in de jeugdzorg. De geestelijke gezondheidszorg krijgt er veel geld bij. ,,De GGZ kan bij de plannen van de SP rekenen op 100 miljoen euro extra.''

Ook is er in de tegenbegroting een half miljard meer voor onderwijs en cultuur dan het kabinet uittrekt. De klassen in het basisonderwijs moeten kleiner, er moeten 2000 leerkrachten bij en er moet veel meer begeleiding mogelijk zijn. Gemeenten krijgen extra geld om te regelen dat kinderen niet in armoede opgroeien.

Een investering van bijna een half miljard euro is er voor ,,mensen die al jaren fors hebben ingeleverd''. Het sociaal minimum moet omhoog. De SP wil verder nog een noodfonds van 140 miljoen voor sociale werkplaatsen.

Om een en ander te betalen moet ook de renteaftrek voor bedrijven worden beperkt. Ook van banken zal iets worden gevraagd.

De SP wil tenslotte milieuvervuilend gedrag te lijf. ,,Zo wordt recycling aangemoedigd door het duurder maken van het verbranden van afval.''

`