Prinsjesdagstukken gelekt

Werkgevers blij: meer werkgelegenheid door lastenverlichting

13 september 2015 09:16 Aangepast: 13 september 2015 10:24
Werknemers op het kantoor (archieffoto)

Werkgeversvoorman Hans de Boer vindt dat het kabinet een 'flinke pluim' verdient met de begroting voor 2016. Hij denkt dat door de lastenverlichting van 5 miljard en door het aantrekken van de economie zelfs meer nieuwe banen kunnen ontstaan dan verwacht.

De voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW noemde het onder meer een goede zaak dat er volgend jaar 5 miljard euro aan lastenverlichting komt voor burgers en bedrijven. Ook vestigde hij de aandacht op wat hij de 'Vriend Piet-regeling' noemt. Die houdt in dat er een fiscale stimulans komt om geld te lenen aan lokale mkb-bedrijven. De werkgevers hebben hard voor die maatregel gelobbyd.

Met de nieuwe plannen is Nederland er volgens De Boer nog niet, maar hij denkt dat er wel stappen in de goede richting worden gezet. Als het aan De Boer ligt, komt er volgend jaar weer een lastenverlichting van 5 miljard. Hij benadrukte dat de lasten de afgelopen jaren flink zijn verzwaard.

Wat betreft de arbeidsmarkt denkt De Boer dat het herstel iets sneller zal gaan dan de modellen voorspellen. De modellen zijn nog al statisch, vindt hij. "Ik voel aan dat de omslag op de arbeidsmarkt sneller plaats gaat vinden dat het Centraal Planbureau (CPB) nu voorziet. Er wordt nu gezegd: we blijven zo rond de 600.000 werklozen zitten. Ik denk dat wij volgend jaar rond deze tijd zeggen: het viel 10 procent mee. We zitten ergens tussen de half miljoen en de 600.000.''

Meer op rtlnieuws.nl: 
Dit betekenen de maatregelen uit de Miljoenennota voor jou

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore