Geld en Werk

Noodgedwongen duur huren: 'Ik krijg geen hypotheek en geen sociale huurwoning'

26 juli 2016 19:34 Aangepast: 01 februari 2020 11:01
Een kat tussen de verhuisdozen, archieffoto. Beeld © ANP

Sociale huurwoningen krijgen ze niet omdat ze te veel verdienen, en van de bank krijgen ze door de strenge regels geen hypotheek: veel Nederlanders zijn gedwongen om dure huizen te huren in de particuliere huursector. De 22-jarige Mitchel is zo'n huurder.

Hij is ondernemer, zijn vriendin heeft een vaste baan en samen verdienen ze te veel voor een sociale huurwoning. Daarom huurt hij een dure particuliere woning in Den Haag, samen met zijn vriendin betaalt hij 1100 euro per maand. Noodgedwongen, want de bank verstrekt hem geen hypotheek.

BKR-registratie

Mitchel: "Hypotheekverstrekkers kijken vooral naar wat je vroeger hebt gedaan. Dus bijvoorbeeld naar wat je drie jaar geleden verdiende. Maar drie jaar geleden was ik negentien en had ik een nulurencontract, dat geeft ze niet veel vertrouwen."

Daarnaast is hij nog maar anderhalf jaar zelfstandig ondernemer en valt daardoor voor de bank in de risicogroep. "En wat ook een belangrijke rol speelt is dat ik wel eens een postorderbedrijf te laat betaald heb. Ik was het niet eens met de vordering, maar daardoor heb ik nu een BKR-registratie. Helaas, maar daar had ik beter over moeten nadenken."

Geld weggooien

Door die registratie weigert de bank hem een hypotheek te verstrekken. En dat is lastig, vindt Mitchel. "Daardoor gooi ik iedere maand 1100 euro weg. Als ik een hypotheek zou kunnen afsluiten, zou ik al kunnen beginnen met aflossen."

"Op die manier zou ik dan als ondernemer toch iets van een pensioen kunnen opbouwen. En kopen is gewoon veel goedkoper dan huren, dus ik heb echt een beetje het gevoel dat de bank mij beperkt", zegt hij. "Als ik een hypotheek zou kunnen krijgen zou ik minder geld kwijt zijn, en dus ook wat kunnen sparen of investeren in mijn bedrijf."

'Eigen schuld'

Daniella Ribberink loopt tegen hetzelfde probleem aan. Ook zij is ondernemer en heeft een BKR-registratie. "Ik heb een paar jaar geleden onderbroeken gekocht bij de Wehkamp. Voor twintig of dertig euro, maar ik ben het vergeten te betalen. Eigen schuld. Maar daardoor kan ik nu geen hypotheek afsluiten."

Omdat zij en haar man samen rond de 3000 euro netto per maand verdienen, komt ook Daniella niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. En daardoor betaalt ze voor haar gezinswoning in Apeldoorn relatief veel geld: 950 euro per maand.

Zoektocht opgegeven

"Ik ben verplicht om dit te doen", zegt ze. "Een andere optie dan dit huis huren heb ik niet. Vergelijkbare huizen zijn in Apeldoorn vaak duurder, dus ik zit hier nu vast omdat ik ook niet kan kopen."

En dus heeft Daniella zich erbij neergelegd. "We hebben de zoektocht naar andere huizen maar opgegeven. Voorlopig moeten we hier blijven wonen, misschien is de situatie over een paar jaar anders. Voor nu zitten we hier vast."

Meer op rtlnieuws.nl:
Vraag en antwoord: Welke rechten heb ik als huurder?

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van