Geld en Werk

Hij bestaat: de 1000 euro voor werkenden van Rutte

15 september 2015 20:10 Aangepast: 16 september 2015 09:17
Rutte met werkgeversvoormannen Hans de Boer (VNO-NCW, links) Michael van Straalen (MKB Nederland). Beeld © ANP

Het was even zoeken voor econoom Mathijs Bouman, maar er zijn mensen in Nederland die er volgend jaar 1000 euro op vooruitgaan met de 5 miljard aan lastenverlichtingen die het kabinet doorvoert. En nog wel meer dan dat ook.

Er zijn vijf maatregelen waardoor de werkende Nederlander (met spaargeld) er volgend jaar op vooruitgaat:

  • Het fictieve rendement waarmee wordt gerekend voor spaartegoeden gaat omlaag: van 4 naar 2,9 procent.  
  • Het bedrag dat belastingvrij gespaard mag worden gaat omhoog: van 21.330 naar 25.000 euro.
  • De arbeidskorting voor inkomens net boven modaal, zo’n 40.000 euro, gaat omhoog. De algemene heffingskorting wordt afgebouwd, voor inkomens boven de 70.000 euro helemaal geschrapt.
  • Het tarief van de tweede en derde belastingschijf gaat omlaag: van 42 naar 40,15 procent.
  • De vierde belastingschijf, van 52 procent, begint later. Bij een inkomen van minstens 66.421 euro.

Zijn er met al die maatregelen nu werkende Nederlanders die zó veel profiteren dat ze de beloofde 1000 euro van Mark Rutte uit 2012 'terugkrijgen', vroeg nieuwsprogramma ZToday aan Mathijs Bouman. Hij moest goed zoeken, maar heeft de ideale persoon gevonden: 

Het is iemand die in ieder geval geen hybride leaseauto rijdt en ook geen frisdrank drinkt. Want de belastingen op hybride leaseauto's gaan omhoog en ook op frisdrank verhoogt het kabinet de belastingen. 

Daarnaast heeft hij (of zij) precies 125.000 euro op de bank, waardoor hij optimaal profiteert van de hogere vrijstelling en het lagere tarief op vermogen. Zijn jaarsalaris is met 80.000 euro aan de hoge kant, maar dat bedrag is gekozen om het effect uit alle vier de belastingschijven te kunnen zien.

Hij profiteert van de hogere arbeidskorting in de tweede en de derde schijf. Grootste winst zit hem er voor hem vooral in dat de vierde schijf pas later begint, dat zorgt al voor bijna 1000 euro lastenverlichting. Uiteindelijk scheelt het Mathijs' proefpersoon 1640 euro op het aanslagbiljet in 2017, ruim meer dan Rutte in 2012 beloofde. "Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen, want ieders situatie is uniek. Maar de lastenverlichtingen zijn wel vrij generiek, dus ongeveer iedere werkende profiteert ervan", zegt Bouman.

Grote vraag is natuurlijk of dit de lastenverzwaringen van de afgelopen jaren goedmaakt. Het antwoord daarop is een volmondig 'nee' van Bouman. "De afgelopen jaren zijn de lasten flink verhoogd, vooral voor mensen met hoge inkomens."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van