Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Vluchtroute dicht: emigreren om belastingen te ontduiken zinloos

16 september 2015 08:39 Aangepast: 16 september 2015 11:05
Eerder verviel de belastingclaim volledig na tien jaar Beeld © anp

Emigreren naar het buitenland om inkomstenbelasting te ontduiken, heeft geen zin meer. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën sluit de vluchtroute per direct af.

Tot gisteren konden directeuren-grootaandeelhouders en andere eigenaren met een groot belang in een vennootschap naar het buitenland verhuizen om inkomstenbelasting te ontduiken. Dat kon lucratief zijn als ze hun aandelen verkochten of dividend uit lieten betalen.

Normaal gesproken moet bij verkoop of het ontvangen van dividend, belasting betaald worden. Dit kon worden ontweken door te emigreren, want dan werd de vermogensgroei omgezet in een zogenaamde 'conserven aanslag'. Deze hoeft niet direct betaald te worden, maar blijft wel staan. Na tien jaar verviel de belastingclaim volledig.

Voorstel geldt per direct vanwege ontduikers
Dat stopt nu. Wie verhuist en daarna terugkomt, ongeacht hoe lang, krijgt voortaan gewoon een factuur van de belastingdienst. Het dichten van de lek levert de Staat op termijn  65 miljoen euro op per jaar, schrijft het Financieele Dagblad.

De nieuwe wet staat, zoals gebruikelijk is in dit soort documenten, er een beetje ingewikkeld: "Artikel 70ea - Artikel 25, achtste lid, en artikel 26, tweede lid, zoals die op 14 september 2015 luidden, blijven van toepassing op belastingaanslagen die zijn opgelegd naar aanleiding van belastbare feiten die zich hebben voorgedaan voor 15 september 2015, 15.15 uur." 

Niet uitgelekt
Dit belastingplan van Wiebes is een van de weinige voorstellen die niet uitlekt is. Om te voorkomen dat ondernemers anticiperen op de nieuwe wet, werden ze van kracht vanaf het moment waarop ze openbaar zijn gemaakt: gisteren om 15.15 uur.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore