Geld en Werk

Lang verfoeid buikspek populair, 'we gaan weer voor smaak'

20 juli 2017 14:27 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Getty Images

Langzaam geroosterd buikspek met avocado, kuit en sinaasappelsaus of gelakt buikspek met pompoenstoemp en feta. Een beetje zichzelf respecterend restaurant heeft tegenwoordig weer ouderwets buikspek op de menukaart staan. Hoe een verfoeid stuk vlees speciaal werd.

In de Verenigde Staten is buikspek zo in trek dat de prijzen door het dak gaan. Het deel van het varken waar spek van wordt gemaakt, is dit jaar met 80 procent gestegen, schrijft The Wall Street Journal.

Ook in ons land is de prijs gestegen volgens slager Dick Wever van Van Dalen Vleescentrale in Schagen, al stijgt die niet zo hard als in de VS: "Kostte een buik eerst nog 8 euro, nu is dat zo’n 10 euro."

"Er zitten maar twee buiken aan een varken, links en rechts. De prijs van die losse buiken is gestegen. De minder gewaardeerde buik is zelfs relatief duurder geworden dan de luxere delen van het varken, de ham en de ribben", aldus slager Dennis van de Ven die een slagerij in Schijndel heeft.

Mensen gaan weer voor smaak

In Nederland is buikspek inderdaad aan een opmars bezig, signaleert Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector. "Ja, die trend is ook in Nederland zichtbaar, het wordt meer verkocht en meer gegeten."

Slager Van de Ven heeft wel een idee hoe dat komt: "Mensen gaan weer voor smaak. Slow cooking is namelijk de trend, dat zie je ook terug in kookprogramma’s. Op een lagere temperatuur, tussen de 80 en 110 graden Celsius zo’n vier uur garen, daarna heet afbakken en aflakken. Bij deze manier van koken heb je een goed stuk vlees nodig, met vet, want dat geeft smaak."

Barbecues van duizenden euro’s

In Nederland is in de afgelopen jaren een heuse barbecuecultuur ontstaan. In plaats van rommelen op een roostertje boven wat houtskool wordt vaker gekozen voor luxe barbecues van soms wel duizenden euro’s. Wat bleke kipspiesjes voldoen dan ook niet meer. Grillmasters willen liever een goed, groot stuk vlees met veel smaak. "Buikspek voldoet hieraan", zegt Wever.

Thumbnail

Volvette producten en zeker ook dierlijke vetten zijn jarenlang in de ban geweest, omdat het heel ongezond zou zijn. Dat geluid is ontstaan in 1977. In de Verenigde Staten werd dat jaar een overheidsrichtlijn aangenomen waarin staat dat te veel vet slecht is voor je hart en cholesterol. Dat staat in het boek 'De Real Meal Revolutie' van de Zuid-Afrikaanse wetenschapper Tim Noakes.

Het voedingsadvies – ook in Nederland – is sindsdien dat je vet moet mijden. Van de Riet: "Jarenlang moest vlees vooral heel erg mager zijn. Hoe de smaak was, deed er niet toe. Als er maar geen vet aan zat."

Die mening begint te kantelen bij consumenten. De pijlen worden meer gericht op zout en suiker, dan op vet. Al is het Voedingscentrum nog steeds duidelijk: "Te veel rood vlees is ongezond en belastend voor het milieu. Spek bevat ook nog eens veel verzadigde vetten en die zijn slecht voor je. Spek staat daarom niet in de schijf van vijf."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore