Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Het roer om: van accountant naar pensioen op je 47e

Beeld © Iretiredyoung.net

Het leven is om te leven. En dat deed David Cox onvoldoende als werkende man, zo vond hij. Hij is sinds zeven maanden met pensioen. Dat is rekenen geblazen.

"Life is what you make of it."  Dat is het motto van David Cox. En dus reisde hij op zijn 24e af naar Jamaica. Zonder diploma’s op zak werkte hij daar vier jaar. Vervolgens reisde en werkte hij samen met zijn vrouw Sally in Engeland, Hong Kong, Zuid-Afrika en Dubai.

Daar was hij financieel directeur van een bouwbedrijf. De papieren voor dat werk haalde hij met het doen van avondcursussen.

Comfortabel leven

Maar de accountant zijn van een bouwbedrijf was niet zijn ultieme droom. Sterker nog, werken was helemaal niet zijn ultieme droom. En omdat hij zijn zaakjes al goed op het droge had met vier miljoen dollar aan verdiend geld, was de conclusie op zijn zevenenveertigste: met pensioen. "Als het geen goede keuze zou blijken, dan kon ik dat later altijd weer rechtzetten", zo zegt hij op zijn website.

Dubai is niet de beste plek voor een pensioen. Het leven in de stad is duur. In een blog legt hij uit hoe hij denkt rond te komen. Per maand geven Cox en zijn vrouw zichzelf een netto 'pensioen' van 4567 dollar.  "Om comfortabel te kunnen leven."

Zijn vrouw werkt er overigens nog wel bij want tot de zomer van 2018 heeft ze een contract als lerares in Dubai. Het eerder verdiende geld werd belegd in onder meer een appartement in Frankrijk.

Te veel uitgegeven

De uitgaven moeten onder het door henzelf vastgestelde pensioen liggen. Dat lukte de eerste zes maanden niet. Maar Cox leeft dan ook vrij uitbundig. Hij reisde onder meer naar Frankrijk om te skiën en naar Tsjechië, Duitsland en Engeland om een marathon te lopen en zijn familie te bezoeken.

Ook een studerende zoon en dochter drukken nog zwaar op de balans. Maar de overschrijding van de uitgaven zitten hem vooral in de airconditioning en de levensmiddelen die in Dubai duur zijn. Ook waren er onvoorziene kosten zoals schade aan de auto. Wel is er bezuinigd op bijvoorbeeld de werkster. Poetsen doet Cox nu zelf.

Wereldreizen

Het blijft nog even zoeken naar het perfecte evenwicht in uitgaven en uitkering om een comfortabel bestaan als gepensioneerde ook voor de lange termijn mogelijk te maken. Dat neemt niet weg dat de plannen voor de komende jaren groot zijn.

Over een jaar moet worden vertrokken voor een wereldreis naar India, Japan en Australië. Daarna wil het stel een paar maanden in het nieuw aangekocht vakantie-appartement gaan zitten in het Franse Morzine. Dat verder overigens te huur is.

Dan moet een reis volgen naar onder meer Kenia, Zambia en Zuid-Afrika. Vanaf de zomer van 2019 wil Sally weer een tijdje gaan werken. Dat kan overal op de wereld. Als het maar niet te lang duurt. Voor daarna zijn er plannen voor reizen in Europa en Amerika. Zodat het aantal van 37 tot nu toe bezochte landen stevig kan worden opgeschroefd.

Meer op rtlz.nl:
Met je 55ste met pensioen en toch lekker leven? Dat doe je zo