Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Met deze apps bespaar je geld op vakantie

(Archieffoto) Beeld © ANP

Of je nu het vliegtuig naar Amerika of de auto naar Zuid-Frankrijk pakt: Nederlanders willen graag lekker goedkoop op reis. Daarom helpen wij je een handje met apps waarmee je tijdens je vakantie wat geld kan besparen.

Goedkoop tanken en vliegen

In Nederland zijn er tal van apps om te kijken waar je het goedkoopst kunt tanken. Ook voor het buitenland zijn er dergelijke apps beschikbaar, zoals Clever Tanken (Duitsland), Essence (Frankrijk) en GasOfApp (Spanje). Voor vrijwel ieder land is een app te vinden waarmee je kan zien bij welk tankstation je het beste kunt stoppen om wat centjes te besparen. 

Goedkoop vliegtickets scoren gaat het beste met de app van Skyscanner, die alle vluchten op een rijtje zet. Als er een goedkopere optie is, bijvoorbeeld als je een dag eerder of later vertrekt, worden die opties ook getoond. Let er wel even op dat je niet vanuit Nederland boekt, maar uit een ander land. Dat kan je namelijk flink wat geld schelen.

Bespaar op tolwegen

Als je naar Frankrijk gaat dan mag de app Péago niet op je telefoon ontbreken. Je betaalt namelijk forse bedragen aan tol: als je rijdt van Noord- naar Zuid-Frankrijk moet je al gauw een dikke 70 euro aftikken. Péago laat je op de juiste momenten afslaan, zodat je niet de volle mep betaalt.

In de app voer je jouw vertrekpunt en de eindbestemming in en vervolgens toont Péago de route. Ook laat hij zien hoeveel je tijdens de reis bespaart.

Navigeren zonder zorgen

Navigatie kan flink wat data kosten omdat de app de hele tijd nieuwe kaarten downloadt. Dat is in Europa niet zo'n groot probleem meer: je gebruikt sinds 15 juni jouw huidige Nederlandse databundel om te roamen. Maar buiten Europa kan het vooraf downloaden van kaarten je heel wat geld besparen.

Want data in niet-EU-landen blijft duur: 100MB kost je al snel 10 euro. Door kaarten van tevoren op te slaan bespaar je al snel tientallen euro's. Een van de beste apps daarvoor is Maps.me, dat automatisch de benodigde kaarten downloadt als je jouw route invult. Doe dit thuis of in het hotel met wifi, waarna je offline kunt navigeren.

LEES OOK: Offline navigeren in het buitenland: dit zijn de 3 beste apps

Scoor lokale deals

Als je aan dealtjes scoren denkt, denk je natuurlijk aan Groupon. Het Amerikaanse bedrijf verkoopt al jaren vouchers waarmee je korting krijgt op allerlei dingen, variërend van massages en zwemmen met dolfijnen tot luxe diners en tweedehands iPhones. Er zijn inmiddels tientallen miljoenen mensen die de dienst gebruiken.

Waar veel mensen niet bij nadenken is dat Groupon natuurlijk ook in andere landen geldt. Stel: je bent op vakantie in Spanje. Dan werkt de app van Groupon daar ook, met lokale aanbiedingen voor bijvoorbeeld restaurants, hotels en evenementen.

Weet wat je mee mag nemen

De Nederlandse douane heeft een eigen app waarmee je precies ziet wat je mee terug mag nemen naar Nederland. Zo weet je precies hoeveel sloffen sigaretten je belastingvrij in je bagage mag hebben. Het antwoord: 4 sloffen.

Ook heeft de app een sectie waar je jouw aankoopbonnen van bijvoorbeeld je laptop en telefoon bewaart. Op die manier kun je aantonen dat je de producten voorafgaand aan je reis hebt gekocht, en bespaar je veel gedoe en een mogelijke onterechte invoerbelasting. Handig!