Icesave-geld is terug

Krijgen andere Icesave-spaarders hun geld ook? Vier vragen

27 augustus 2014 15:05 Aangepast: 06 september 2015 15:09

De Staat heeft inmiddels al het geld terug van Icesave, maar er zijn ook nog provincies, gemeenten en gewone spaarders die meer dan een ton hadden gestald bij Icesave. Hoe gaat het met hen? Vier vragen over Icesave.

Hoe zit het eigenlijk met Icesave?
De gewone spaarders tot 100.000 euro kregen in 2009 hun geld al terug omdat de Staat dat toen voorschoot. Maar mensen die meer hadden staan bij Icesave, wachten nog steeds op het meerdere. Dat geldt ook voor provincies en gemeenten die spaarden bij Icesave.

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de laatste vordering van de Staat nu verkocht voor 623 miljoen euro. ''Met de andere overheden zijn we al een paar weken intensief in overleg. Ze moeten zelf beslissen wat ze doen''. Er is volgens Dijsselbloem interesse in de markt voor hun vorderingen op Icesave. ''Als ze willen verkopen zullen we hen zeker bijstaan. Datzelfde geldt voor de 100.000-plus-spaarders. Een aantal van hen heeft al geschikt, anderen hebben nog een claim''.

Krijgen de grote spaarders nog wat terug?
Een aantal grote spaarders heeft zich verenigd in 'Icesavings'. Daarbij zijn zo'n 300 spaarders aangesloten die meer dan 100.000 euro op hun rekening hadden bij Landsbanki's dochter Icesave. In totaal hadden zij 50 miljoen euro tegoed, waarvan 12,5 miljoen euro nog moet worden uitgekeerd. De vereniging heeft eerder zelf geprobeerd de vorderingen in de markt te verkopen, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. De grote spaarders zijn boos op Dijsselbloem dat hij niet hun vorderingen meteen heeft meegenomen bij de verkoop van de vorderingen van de Nederlandse Staat. 

En de provincie, gemeenten en waterschappen?
Ook lagere overheden (provincie, gemeente en waterschappen) zijn ontevreden over het optreden van de minister. Volgens de zogenoemde Noord-Hollandgroep is zij door Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) ''tegen de afspraak in'' niet vooraf betrokken bij de verkoop van de vorderingen die de Nederlandse staat had op het moederbedrijf van Icesave. ''Het was chiquer geweest als Dijsselbloem dat wel gedaan''.

''De Noord-Hollandgroep gaat nu proberen in navolging van de Staat zelf de IJslandvorderingen te verkopen. Inmiddels is met Financiën en DNB afgesproken dat zij de groep overheden hierbij zullen steunen en adviseren. Het gaat om een totale vordering van ongeveer 166 miljoen euro, waarvan circa 78 miljoen euro van de provincie Noord-Holland.

De groep heeft Deutsche Bank opdracht gegeven de verkoopmogelijkheden in de markt te verkennen. De Duitse bank regelde ook de verkoop voor de Staat.

De Noord-Hollandgroep bestaat uit 16 decentrale overheden die zich verenigd hebben in het samenwerkingsverband onder voorzitterschap van de provincie Noord-Holland. Het betreft naast de provincie Noord-Holland, de gemeenten Asten, Amstelveen, Alphen aan den Rijn, Dordrecht, Goes, Graafstroom, Naarden, Opmeer, Pijnacker-Nootdorp, Texel, Veere en Zundert, het waterschap Roer en Overmaas, de gemeenschappelijke regeling Drechtsteden en Samenwerking Belasting en Waarderen.

Heeft de Staat nu echt alles terug?
Nee, ook al heeft de Staat nu het geld terug, Nederland staat nog niet volledig quitte met IJsland omdat de Staat rentekosten heeft gehad sinds de 1,4 miljard euro in 2008 werd voorgeschoten om de spaarders met een tegoed tot 100.000 euro te helpen. ''Dat gaat om een behoorlijk bedrag, waar De Nederlandsche Bank nog een rechtszaak over voert tegen het IJslandse depositogarantiestelsel en dat zal echt betaald moeten worden.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore