Economie

Vertrekpremie voor bestuurder GGZ Ingeest

22 september 2015 16:08 Aangepast: 23 september 2015 09:59

De Amsterdamse instelling voor geestelijke gezondheidszorg GGZ Ingeest heeft ex-bestuurder Thijs Stoop vorig jaar een vertrekpremie van 75.000 euro betaald. Opmerkelijk, want destijds stelde de instelling dat de bestuurder op eigen initiatief vertrok.

Stoop werkte sinds 2009 bij de ggz-instelling. In die periode maakte hij mee hoe GGZ Ingeest fuseerde met het Amsterdamse medisch centrum VUmc, maar al snel daarna weer werd losgekoppeld.

Plaatsmaken
De bestuurder vertrok in juni 2014. In de aankondiging van zijn vertrek schreef GGZ Ingeest dat Stoop "heeft aangegeven plaats te willen maken in het bestuur en de komende periode de tijd te willen nemen om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging." Stoop werd vier maanden later consultant bij Roland Berger Strategy Consultants. Daar adviseert hij ziekenhuizen en andere zorginstellingen.

Uit de jaarrekening die GGZ Ingeest onlangs deponeerde, blijkt dat Stoop een vertrekpremie meekreeg van 75.000 euro.

Meningsverschil
Navraag leert dat de instelling het vertrek van de bestuurder bij nader inzien toeschrijft aan een meningsverschil. "In 2014 heeft GGZ inGeest een nieuwe bestuurlijke koers ingezet. In gesprekken daarover werd binnen de raad van bestuur een verschil in visie kenbaar", aldus woordvoerder Gert de Jager. "Thijs Stoop heeft daarop aangegeven plaats te willen maken voor een opvolger. Daaruit moet niet worden afgeleid dat hij vrijwillig zijn functie heeft neergelegd, in welk geval geen ontslagvergoeding zou zijn betaald."

Het is niet de eerste keer dat GGZ Ingeest een bestuurder een afkoopsom meegeeft. In 2012 betaalde de instelling ex-topvrouw Joke van Lonkhuijzen een vertrekpremie van 83.000 euro. Ook Van Lonkhuijzen stelde destijds dat zij op eigen initiatief was vertrokken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`