Ga naar de inhoud
Geld en Werk

CBS: crisis lijkt achter ons

Beeld © ANP

Nederland lijkt de crisis definitief achter zich te hebben gelaten. Dat valt op te maken uit een cijferregen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De economie groeide in het tweede kwartaal harder dan verwacht. De winsten van bedrijven zijn weer bijna weer op het niveau van voor de crisis en door de aantrekkende woningmarkt sloten huishoudens voor het eerst in twee jaar tijd voor een groter bedrag hypotheken af dan dat er werd afgelost.

Meer groei dan verwacht
In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de economie met 0,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. Gerekend was op een plus van 0,1 procent. Die groei is volgens het CBS breed gedragen. Er werd vooral meer geïnvesteerd in woningen en gebouwen. Ook de investeringen in software waren hoger. Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het tweede kwartaal met 1,8 procent. Volgens de eerste raming was dat 1,6 procent.

Dat het beter gaat met de economie is ook terug te zien in de winsten van bedrijven. Die lijken de magere jaren achter zich te hebben gelaten. De winsten van bedrijven, zonder die van financiële instellingen, liggen weer bijna op het niveau van voor de crisis. 

Winst bedrijven
De niet-financiële bedrijven zijn volgens het CBS goed voor circa 60 procent van de winst die in Nederland wordt behaald. Aan het einde van het tweede kwartaal kwam de totale winst op jaarbasis uit op 165 miljard euro, waarmee het niveau van voor de crisis in het najaar van 2008 bijna is geëvenaard. Qua investeringen werd meer geld uitgegeven aan vervoersmiddelen. Ook spendeerden de bedrijven meer geld aan software en machines. De in het buitenland behaalde winst nam ook toe, maar is nog beduidend minder dan eerder.

En als goed gaat bij bedrijven komen er ook meer banen bij: 29.000 in het tweede kwartaal, in eerste instantie was gerekend op 19.000 nieuwe banen. In vergelijking met een jaar eerder waren er 93.000 banen meer, voor werknemers en zelfstandigen, tegenover de 80.000 die eerder waren gemeld.

Aantrekkende woningmarkt
De economische groei geeft ook de consument weer vertrouwen. Dat is al langer zichtbaar op de woningmarkt, die aantrekt. In het eerste halfjaar werden meer woningen verkocht dan een jaar eerder. Ook de gemiddelde verkoopprijs was hoger. 

Hierdoor steeg de hypotheekschuld in het tweede kwartaal dit jaar met ruim een half miljard euro. Dat kwam omdat voor een groter bedrag aan nieuwe hypotheken werd afgesloten dan dat er werd afgelost. 

De stijging houdt niet alleen verband met de aantrekkende woningmarkt. Vorig jaar is waarschijnlijk ook relatief veel afgelost omdat de schenkingsvrijstelling tijdelijk verruimd was tot 100.000 euro. Deze verruiming gold van 1 oktober 2013 tot het begin van dit jaar. Vanaf 1 januari 2015 geldt weer de eenmalige vrijstelling van 52.752 euro.

Inkomen huishoudens
Het beschikbaar inkomen van huishoudens steeg (gecorrigeerd voor inflatie) in het tweede kwartaal met 1 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het is het zesde achtereenvolgende kwartaal dat het inkomen toeneemt. Vooral loonstijgingen droegen sterk bij aan de groei.

Belastingen en sociale premies hadden een sterk negatief effect op het beschikbaar inkomen. Huishoudens betaalden in het tweede kwartaal 1,3 miljard euro meer belastingen en premies dan een jaar eerder, schrijft het statistiekbureau.