Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Belgen in opstand tegen reorganisatie ING

Beeld © ANP

Belgische vakbonden hebben de ontslagronde bij ING opgepakt als oorlogsverklaring. Ze roepen personeel op om vandaag het werk neer te leggen en willen vrijdag een staking organiseren.

Vanochtend werd bekend dat ING een grote reorganisatie doorvoert, waarbij 3500 FTE's in België en 2300 in Nederland sneuvelen. Een deel van hen zal ontslagen worden, de rest wordt "beïnvloed", stelt topman Ralph Hamers, die het plan nadrukkelijk geen bezuiniging noemt.

In België wordt rekening gehouden met 1700 gedwongen ontslagen, van de in totaal 8100 banen bij de bank. De helft van de filialen, zo'n 650 van de 1245, wordt daarnaast gesloten.

De bonden spreken van "een sociaal bloedbad" en "een regelrechte slag in het gezicht van personeel". Een woordvoerder van de socialistische vakbond vindt de uitspraken van de ING-directie over digitalisering van de bank onzin, en meent dat het duidelijk om een kostenbesparing gaat. 

Politiek bemoeit zich ermee

Niet alleen de vakbonden zijn boos, maar ook de politiek is verontwaardigd in België. Premier Charles Michel schrijft in een tweet: "Wij steunen de getroffen werknemers. De bank moet haar verantwoordelijkheid nakomen." Michel spreekt vanmiddag met de vakbonden.

Oud-premier Elio Di Rupo pleit ervoor om sancties in te stellen voor beursgenoteerde bedrijven die winst maken, maar toch werknemers ontslaan. "Na Caterpillar en Axa gaat opnieuw een bedrijf dat winst maakt, maar niet genoeg voor zijn aandeelhouders, over tot ontslagen", zegt hij in een reactie. 

'ING is de slachtbank van Nederland'

Op een persconferentie heeft de Belgische topman van ING, Rik Vandenberghe, laten weten dat hij er alles aan zal doen om het aantal gedwongen ontslagen naar beneden te krijgen. "Het was ook voor mijn geen gemakkelijke boodschap, maar dit is wel een noodzakelijke transformatie voor de toekomst van de bank", zei hij. "ING zal zijn verantwoordelijkheid nemen om de zaken op een correcte manier te laten verlopen."

In Nederland zijn nog geen acties aangekondigd, al heeft FNV al wel laten weten dat het ontslag 'niet goed zal vallen bij de achterban'. De vakbond wil ook in gesprek gaan met ING om gedwongen ontslagen zo beperkt mogelijk te houden.

Vakbond De Unie omschreef ING als de "slachtbank van Nederland''. CNV verklaarde dat mensen boos en onzeker worden door de vele reorganisaties in de financiële sector.