Ga naar de inhoud
Geld en Werk

ING-topman Hamers: Dit is geen bezuinigingsronde

Ralph Hamers tijdens de presentatie van de ING-jaarcijfers. Beeld © ANP

Digitalisering gaat nu eenmaal ten koste van banen. Dat zegt ING topman Ralph Hamers tegenover RTL Z Nieuws nadat vanochtend bekend werd dat er 7000 banen in Nederland en België verdwijnen.

Doel van de grote reorganisatie bij ING is volgens Hamers niet om banen te reduceren, maar om "800 miljoen te investeren om ING naar de volgende fase in digitaal bankieren te brengen". "De afgelopen drie jaar zijn we daar al heel succesvol in geweest", zegt Hamers. "We hebben 3 miljoen nieuwe klanten gekregen, hebben 56 miljard euro aan nieuwe kredieten kunnen uitgeven en we hebben een sterkere kapitaalpositie dan ooit te voren."

Sommige operationele activiteiten worden volgens hem overgenomen door computers. "Er is handwerk." Als voorbeeld noemt hij België, waar nog 1200 kantoren zijn, die steeds minder klanten zien omdat meer mensen online bankieren. "In Nederland wordt ook minder ge-papier-bankierd. Mensen willen in real-time hun saldo zien en niet een dag later."

Geen bezuinigingsronde

Op de vraag of voor die digitalisering niet juist méér banen nodig zijn zegt hij: "Wij zeggen daarom ook niet dat er 7000 banen verdwijnen maar dat er 700 beïnvloed worden. Er zullen banen verdwijnen maar ook beïnvloed worden." Het gaat dan ook niet slecht benadrukt hij. "Dit is geen bezuinigingsronde."

Van de 2300 banen in Nederland die zullen verdwijnen, kan een deel worden overgeplaatst. "Een deel zal een nieuwe baan vinden binnen ING, een deel daar buiten. Dit zullen we bespreken met de vakbonden. Een bemiddelingsbureau binnen de bank gaat hierbij helpen."

Volgens Hamers moet je je als bank aanpassen op de digitalisering. "Wij willen een succesvol bedrijf zijn en door te focussen op digitalisering kunnen wij groeien. Als je je nu niet aanpast, tja. Je moet het dak repareren als de zon schijnt."