ProRail komt voor projecten voor de periode 2018-2028 circa 475 miljoen euro tekort, blijkt uit onafhankelijk onderzoek naar de financiën van de spoorwegbeheerder, schrijft staatssecretaris Mansveld in een brief aan de Tweede Kamer.
ProRail wil veel meer geld voor beheer, onderhoud en vervanging van het spoor dan in het Infrastructuurfonds beschikbaar is. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) dat ProRail gaat kijken naar maatregelen om het tekort weg te werken en maatregelen moet nemen om de risico's in de toekomst beter te beheersen. De spoorbeheerder zal haar hier begin volgend jaar over rapporteren.
Opvallend detail: in het rapport (van PwC, LeighFisher en Horvat&Partners) staat dat ProRail voor de periode 2014 - 2028 aangeeft 1,1 miljard euro te kort te komen. In een zogeheten subsidieaanvraag dit jaar verkleint ProRail het tekort naar 841 miljoen euro, voor de periode 2014 - 2028.
Om het tekort weg te werken overweegt de staatssecretaris 'langere treinvrije periodes' toe te staan aan ProRail bij onderhoud. Dat zou kunnen inhouden dat onderhoudswerkzaamheden vaker overdag gedaan worden, in plaats van 's nachts of in de weekenden. Dat is goedkoper, maar heeft veel meer consequenties voor de reizigers.
Toekomstige risico's
Behalve het verwachte tekort van 475 miljoen euro waarschuwen de adviesbureaus die de financiën van de spoorbeheerder doorlichtten, voor nog meer financiële tegenvallers in de toekomst. Onder meer de Betuweroute, meer onderhoud aan tunnels, intensiever gebruik van het spoor en het vervangen van de Oosterdokbruggen bij Amsterdam zouden duurder kunnen uitvallen dan waar ProRail nu rekening mee houdt.
Het is een nieuwe tegenslag voor staatssecretaris Mansveld die al onder vuur ligt van de oppositie vanwege problemen bij ProRail. Sommige partijen schermen zelfs met een motie van wantrouwen.
Moeizame relatie met ProRail
ProRail-topman Pier Eringa maakte vorige week excuses voor uitspraken in interviews over tegenvallers en de communicatie hierover met het ministerie. Toen hij Mansveld na het debat vorige week donderdag wilde aanspreken, weigerde zij hem de hand te schudden.