Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Tikkie! Universiteit Groningen int collegegeld via WhatsApp

Eerstejaarsstudenten tijdens de introductieweek. Beeld © Archieffoto ANP

De Rijksuniversiteit Groningen zet een extra hulpmiddel in om studenten waarbij een betalingsachterstand dreigt, bij de les te houden.

Groningse studenten kunnen het collegegeld van 2.006 euro voor het komende collegejaar in termijnen betalen en doen dat vaak via automatische incasso. Maar als ze niet genoeg geld op de rekening hebben staan, wordt het geld niet overgeschreven. 

De gevolgen zijn groot: de Universiteit krijgt het geld niet binnen, de student loopt een betalingsachterstand op. En dat kan vervelend uitpakken voor de student, want de Universiteit weigert notoire wanbetalers de toegang tot colleges en tentamens. Daarnaast wordt de inlog van voor het studentensysteem geblokkeerd. 

Aanmaning per tikkie

Om dit te voorkomen, stuurde de RUG al aanmaningen per e-mail, daar komt nu een appje bij van Tikkie. Dit systeem van ABN Amro wordt veel gebruikt om onderlinge rekeningen na bijvoorbeeld een avondje kroeg of bioscoop met een groep te vereffenen. Wie het bedrag voorschiet, stuurt via de app een 'Tikkie', waarna de ontvanger via online bankieren meteen het bedrag kan overmaken.

De bank en de Universiteit verwachten dat studenten sneller reageren op een Tikkie en de rekening betalen of hem doorsturen naar hun ouders, zoals de bank fijntjes schrijft. Het gebruik van Tikkie gaat komend collegejaar van start.