VW sjoemelde met tests

Zwitserland verbiedt verdachte Volkswagen-diesels

26 september 2015 13:10 Aangepast: 26 september 2015 16:59
Demonstranten bij de Volkswagenfabriek in Wolfsburg. Beeld © AFP

Vanaf maandag geeft de Zwitserse rijksverkeersdienst geen vergunning meer af voor diesels van Volkswagen waar mee geknoeid zou kunnen zijn om uitstoottesten te manipuleren. De maatregel is bedoeld om er voor te zorgen dat er niet nog meer verdachte diesels op de Zwitserse wegen komen, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Het is voor het eerst dat een land zo'n harde maatregel neemt na het dieselschandaal. Het besluit van de Swiss Federal Roads Office (FEDRO) is gisteren genomen, maar wordt pas maandag of uiterlijk dinsdag van kracht, zegt woordvoerder Thomas Rohrbach. "Het is geen verkoopsverbod, maar komt in de praktijk op hetzelfde neer omdat deze auto's niet de weg op mogen door dit besluit", leg hij uit. 

De dienst neemt de maatregel naar aanleiding van alle ontwikkelingen rond het autoconcern. "Er zijn 180.000 van dit type diesels in ons land, wij willen er op deze manier voor zorgen dat het er in ieder geval niet meer worden", zegt Rohrbach. Hij benadrukt dat het om diesels van het type Euro5 gaat en dat mensen die er al een hebben gewoon mogen blijven rijden. 

Geen opschorting in Nederland
Het gesjoemel met dieselmotoren door Volkswagen is voor de Nederlandse importeur Pon nog geen reden de verkopen van de auto's op te schorten, zegt een woordvoerder van Pon tegen persbureau ANP. Eerder vandaag besloot de Belgische importeur D'Ieteren de verkoop van 3200 voertuigen die zijn uitgerust met sjoemelsoftware voorlopig te staken. 

Volkswagen ligt wereldwijd onder vuur door gesjoemel met de uitstoot van dieselauto's. Volgens de automaker gaat het daarbij wereldwijd om 11 miljoen auto's. 

Nieuwe topman
Topman Martin Winterkorn trad woensdag af vanwege het schandaal, zijn opvolger Matthias Müller werd gisteren officieel benoemd. Hij komt van Porsche, een dochtermerk van de grootste autofabrikant ter wereld. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore