Ga naar de inhoud
Mansveld onder vuur

Mansveld kreeg in november al brief van ProRail

Beeld © ANP

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu weet sinds november 2014 dat ProRail zich niet wil houden aan de aanbestedingswet bij het verlengen van spooronderhoudscontracten. Dat blijkt uit een brief die in handen is van RTL Nieuws.

Volgens de regels moet ProRail onderhoudscontracten openbaar aanbesteden: meerdere bedrijven moeten de gelegenheid krijgen om een scherp aanbod te doen. Maar ProRail kan volgens eigen zeggen zich niet onmiddellijk aan deze wet houden, omdat er te weinig aannemers zouden zijn die dit gespecialiseerde werk kunnen uitvoeren.

Achter rug om
Staatssecretaris Mansveld wekte eind juni in een onderzoeksrapport de indruk dat ProRail achter haar rug om onderhoudscontracten met met tien jaar had verlengd. Het rapport leidde tot bijna 150 kamervragen die nog altijd niet zijn beantwoord. Maar uit een brief in handen van RTL Nieuws blijkt nu dat de staatssecretaris dit al geweten kan hebben. 

In een brief van 13 november 2014 "aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu" schrijft ProRail namelijk dat het "onmogelijk (is) voor ProRail om op korte termijn volledig compliant te zijn" met de mededingingswet. Bij de brief zat ook een analyse van een onafhankelijke commissie, die de staatssecretaris ook in zijn geheel ontvangen heeft.

Analyse
Ook de analyse is door Mansveld niet aan de kamer gestuurd. Op basis van de analyse en de aanbeveling erin om bestaande contracten kortdurig te verlengen, stelt ProRail in haar brief aan Mansveld dat het "gedeeltelijk wil afwijken van het juridisch advies."

RTL maakte in maart 2015 als eerste melding van de aanbestedingsrel bij ProRail. Later dit jaar wordt er over de kwestie gedebatteerd.