Geld en Werk

Politie rolt groot communicatienetwerk voor criminelen op

19 april 2016 15:33 Aangepast: 31 juli 2017 18:00
Beeld © Bloomberg

De Nederlandse politie heeft een groot communicatienetwerk voor criminelen opgerold. Dat gebeurde nadat een verkoper van beveiligde telefoons werd opgepakt op verdenking van witwassen

De 36-jarige man uit Nijmegen verkocht met zijn bedrijf Ennetcom aangepaste BlackBerry-telefoons. Zo is onder andere de microfoon uit de telefoon gehaald en zijn de apparaten ingesteld dat er er alleen via e-mail kan worden gecommuniceerd. De e-mails zijn beveiligd met PGP, een populaire versleutelingstechnologie, en kunnen niet of nauwelijks door de opsporingsdiensten worden ingezien.

Deze aangepaste BlackBerry-telefoons werden door Ennetcom voor rond de 1500 euro verkocht en zijn populair in het criminele circuit. "Zelfs advocaten gebruiken deze telefoons niet. We komen de apparaten veelvuldig tegen in de georganiseerde criminaliteit", zegt Martijn Egberts, landelijk officier van justitie cybercrime​. Bij doorzoeking van de woning van de verdachte is ook een vuurwapen aangetroffen.

Eigen servers
De beveiligde telefoons communiceerden via speciale servers van Ennetcom. Deze servers zijn vandaag uit de lucht gehaald en de informatie is gekopieerd. "Dat betekent dat politie en OM zicht verkrijgen op de onderlinge communicatie tussen leden van criminele groepen", schrijft de politie. "De data uit de servers wordt verder geanalyseerd en waar mogelijk gebruikt in lopende onderzoeken." Ook in Canada is een server offline gehaald en de inhoud gekopieerd. 

De politie meent dat het grootste communicatienetwerk voor criminelen nu is opgedoekt en benadrukt dat het 'extra aandacht' heeft voor bedrijven die diensten aanbieden aan criminelen. Deze dienstverleners worden regelmatig vervolgd voor witwassen van crimineel geld. 

19.000 mensen
De 19.000 mensen die gebruikmaken van de servers van de Nijmegenaar, krijgen een boodschap te zien dat het systeem door de politie wordt onderzocht. Daarbij meldt de politie dat het enkel op zoek is naar informatie over personen die verdacht worden van ernstige misdrijven.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore