Geld en Werk

Honderden euro's verschil tussen bouwvergunningen gemeentes

12 mei 2017 16:00 Aangepast: 12 mei 2017 17:17
Dure bouwvergunning voor plaatsen dakkapel

Als je een kleine verbouwing doet of een nieuwbouwhuis wil neerzetten, ben je in de ene gemeente stukken duurder uit voor een bouwvergunning dan in de andere. Het verschil loopt in de honderden euro's. Er moet een uniforme manier van rekenen komen om die exorbitante prijsverschillen te voorkomen, vindt Vereniging Eigen Huis.

Benieuwd wat een bouwvergunning in jouw gemeente kost? Bekijk het in onze tool:

Vereniging Eigen Huis onderzocht dit jaar ook de gemeentelijke tarieven voor een bouwvergunning, de zogeheten bouwleges. Ze vroegen in 2017 de tarieven op in 390 gemeenten.

Voor een kleine verbouwing - tot 10.000 euro - ben je in Veenendaal het meeste geld kwijt: maar liefst 918 euro. 

Thumbnail

De gemeente Leiden is al jaren het goedkoopst. Voor een vergunning voor een verbouwing tot 10.000 euro betaal je er slechts 39 euro.

Thumbnail

Een verschil van ruim 878 euro dus tussen de duurste en goedkoopste gemeente. Dat roept vragen op. Hoe kan dat? Zeker als je ziet dat je in Nederland gemiddeld 369,29 euro voor een bouwvergunning betaalt, mits de verbouwing niet meer kost dan 10.000 euro.

Gemeenten mogen voor zo'n vergunning niet meer rekenen dan de kostprijs. Maar hoe worden dan die enorme prijsverschillen veroozaakt? Werkt de ene gemeente efficiënter dan de andere?

Burger draait op voor rekening

De gemeente Woerden laat in een schriftelijke verklaring weten: "Voor een kleiner bouwwerk zijn soms veel administratieve handelingen nodig, waardoor de leges relatief duur uitvallen. In Woerden is de keus gemaakt dit door de aanvrager te laten betalen. Er zijn ook gemeenten die ervoor kiezen om grotere projecten meer te laten meebetalen. Bij die gemeenten vallen de leges voor de kleinere bouwwerken dus lager uit."

De gemeente Leiden kiest voor deze aanpak. Paul Laudy, wethouder Bouw en Openbare Ruimte, zegt: "Een bouwvergunning mag maximaal kostendekkend zijn. Je mag er als gemeente niet op verdienen. Leiden kiest ervoor om kleine bouwvergunningen zo goedkoop mogelijk te houden".

Het bedrijf Ruiter Dakkapellen herkent de enorme prijsverschillen. Ze werken landelijk. "Dan is dat niet uit te leggen aan de klant", zegt Marc van der Wal. "Bovendien stellen gemeenten ook allemaal andere eisen voordat ze een vergunning geven. Ook daar is geen duidelijk beleid in." 

Nieuwbouwhuizen

Vereniging Eigen Huis onderzocht ook de leges voor een nieuwbouwhuis tot 130.000 euro. Ook daarbij lopen de tarieven fors uiteen. Gemiddeld betaal je in Nederland 3712 euro voor zo'n lege.

In de Groningse gemeente Haren ben je het duurst uit: 6756 euro.

Thumbnail

In Hoorn betaal je maar 1460 euro voor een soortgelijke bouwvergunning. Een verschil van 5296 euro tussen de duurste en goedkoopste gemeente. Haren is 4,5 keer duurder. 

Thumbnail

'Niet uit te leggen'

Gemeenten zijn vrij in het bepalen voor hun tarieven voor vergunningen. Maar sinds 1 januari 2017 moeten ze de kosten voor deze leges onderbouwen, maar die tekst en uitleg ontbreekt vaak.

De grote prijsverschillen zijn een doorn in het oog van Cindy van de Velde, de algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis. "Er is nog steeds geen eind gekomen aan de enorme verschillen in bouwleges. Dat is aan mensen die hun huis willen verbouwen of die een nieuwbouwwoning kopen echt niet uit te leggen."

Niet te vergelijken

Van de Velde wil dat minister Plasterk gemeenten een uniform kostenmodel voorschrijft. Alleen dan kunnen de verschillende kosten met elkaar vergeleken worden. Nu is dat ondoenlijk.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten voorspelde vorig jaar dat door meer transparantie gemeenten de tarieven onderling makkelijker konden vergelijken, en dat de prijsverschillen minder groot zouden zijn. Maar daar is weinig van terecht gekomen.

Tarieven gedaald

Toch is er ook positief nieuws. In een aantal gemeenten zijn de tarieven fors gedaald. Voor een kleine bouwvergunning tot 10.000 euro dalen de kosten in Son en Breugel, Heerenveen, Rotterdam en Rheden met 20 procent of meer. En in Eindhoven, Hoorn, Heerenveen en Baarn dalen de kosten van een bouwvergunning voor een nieuwbouwwoning met 30 procent of meer. Inwoners van Eindhoven zien zelfs een halvering van 7740 euro naar 3773 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore